Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - SAĞLIKTA bilgi kirliliğinin önüne geçmek için Bilinçli Sağlık Platformu kuruldu. Platformun başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "Bilgi kirliliği sağlığı bozuyor. Bir hekim arkadaşımın babası televizyondan duyduğu bitki suyunu içerek akut böbrek yetmezliğine girdi" dedi.
Sağlıklı yaşam konusunda bilgi kirliliğini önlemek amacıyla kurulan 'Bilinçli Sağlık Platformu'nun Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Necmi İlhan, İzmir Mövenpick Otel'de basın mensuplarıyla biraraya geldi. Prof. Dr. İlhan, vatandaşların sağlık konusunda sorgulayıcı olmaları gerektiğini belirterek, "Bilgi kirliliği sağlığı bozuyor. Bir hekim arkadaşımın babası televizyondan duyduğu bitki suyunu içerek akut böbrek yetmezliğine girdi. Sağlık Bakanlığı, RTÜK'e gönderdiği bir yazıyla, ekrana çıkacak doktorlara ve uzmanlara, sağlık meslek mensuplarının uyacağı kuralları ve etik değerleri içeren bir taahhütname imzalatılmasını istedi. Taahhütnameyi uzmanlara, yayınına katılacakları televizyon ya da radyo kuruluşları imzalatacak" dedi.
"SAĞLIĞINIZI İNTERNETTEN SORGULAMAYIN"
Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, beslenme, sağlık ve hastalık ilişkisi konusunda özellikle internette pek çok bilgi paylaşıldığını belirterek, kişilerin sağlık durumlarını hekimlerine başvurarak düzenlemesi gerektiğini savundu. Prof. Dr. İlhan, şunları söyledi:
“Pek çok hasta internete erişimin fazla olduğu günümüzde deyim yerindeyse hastalıklarına çalışarak geliyor. Bilgi sahibi oluyorlar ama o bilgi ne kadar geçerli ve kanıta dayalı sorgulamıyorlar, doktora danışmıyorlar. Hastalığını takip eden doktora danışmadan ilaç bırakanlar, duyduğu gıdaların sağlığına iyi geleceğini düşünerek tüketmeye çalışanlar, tek yönlü beslenenler kısa vadede ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyorlar. Ölümle sonuçlanan telafi edilemez durumlarla karşılaşılması bile mümkün."

FOTOĞRAFLI