DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan taşkın nedeniyle arpa ve buğday ekili 5 bin dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığını belirtti.
Menderes Havzasında meydana gelen ve 31 Aralık gecesine kadar devam eden aşırı yağışlar nedeniyle Büyük Menderes Nehri’nde su seviyesi bazı kesimlerde sedde seviyesine ulaştığını açıklayan Kaya Yıldız, bu aşırı seviye yükselmesi sonucunda İncirliova’nın Yazıdere ve Sınırteke Mahalleleri, Söke’nin Bağarası Mahallesi ve Germencik’in Karaağaçlı Mahallesi sınırlarındaki İl Çayı ile diğer bazı kesimlerde sedde yırtılması sonucu arazilere su basması şeklinde münferit taşkınlar yaşandığını söyledi. Genellikle arpa ve buğday ekili alanlarda toplamda 5 bin dönüm tarım arazisinin su baskınından etkilendiğini belirten Yıldız, “Aydın’da son üç ayda 400 mm, Aralık ayında 230 mm, sadece aralığın son haftasında yaklaşık 130 mm yağış düşmüş olup üç aylık yağış uzun yıllar ortalamasının yüzde 60, Aralık yağışı ise yüzde 92 üzerindedir. Menderes havzasına havza bazında düşen yağış ise ortalamaların yüzde 88,5 üzerindedir. Bu verilerde normalin çok üzerinde bir yağışlı periyot geçirildiğini göstermektedir.
Son bir hafta içinde havzanın genelinde meydana gelen aşırı yağışlarda Bağarası Bölgesinde bulunan Sarıçay da dahil, İl Çayı, İkizdere’nin barajdan sonra birleşen yankolu Cılımbızdere, Yalkıdere gibi B.Menderes‘in önemli yan kollarından aşırı feyezan debileri gelerek B.Menderes deki genel su seviyesini daha da yükselterek hem ana yatak hem de bu yan kollarda seddeleri zorlamaya başlamıştır. Bu süreçte ekiplerimiz sürekli teyakkuz halinde olmuş seddeleri kontrol etmiş ve taşkın boyutunun büyümemesi için gerekli müdahaleler yapılarak tedbirler alınmıştır” dedi.
ALINAN ÖNLEMLER ZARARIN BÜYÜMESİNİ ÖNLEDİ
2013 yılı taşkınlarında nehirde 4.60 seviyesine geldiğinde taşkınlar yaşandığını anımsatan Kaya Yıldız, son yaşanan taşkının 5.10 seviyesinde oluşmasına rağmen alınan önlemler sayesinde taşkının daha geniş bir alana ulaşmasının önlendiğini ifade etti. Çine Adnan Menderes Barajı’nda 2010 yılında su tutulmasını takiben Büyük Menderes Nehrinin Çine Çayı ile birleşim noktasından nehrin Ege Denizi’ne döküldüğü noktaya kadar olan142 kilometrelik kesiminin ıslahına 2011 yılında başlandığını hatırlatan Yıldız, “Çalışmalar Genel Müdürlüğümüzce de sağlanan iş makinası desteğiyle hız kesmeden devam etmektedir. Islah çalışmalarında 25’in üzerinde iş makinesi görev almaktadır. 2014 yılında da Söke regülatörü ile Çalıköy Özbaşı yolu köprüsü arasındaki 30 kilometrelik bölümün tamamlanmasıyla toplamda 87 kilometre ıslah ve sedde teşkili tamamlanmış, Ege Denizi’ne yaklaşık 55 kilometre kalmıştır. Toplu makineli çalışmaya 2015 yılında da hız kesmeden devam edilerek 2016 yılında tamamlanması hedeflenmektedir. Su seviyesinin düşmesinin ardından 3 Ocak tarihinden itibaren Çine Çayı birleşiminden Söke Kovanburnu Regülatörüne kadar olan bölgede sedde kontrolleri yapılarak tahrip olan veya riskli noktalar tespit edilmiş, 5 Ocak tarihinden itibaren hava ve zemin şartlarına da bağlı olarak Büyük Menderes Nehrinin Çine çayı birleşim noktasından Yeniköy köprüsüne kadar olan kısımda sağ ve sol seddelerde toplamda 6 ekip olarak iş makineleri ile gerekli müdahalelere kapsamlı olarak başlanmıştır” şeklinde konuştu.