Bakan Bozdağ, yeni düzenlemeyle bundan böyle Yüksek Seçim Kurulu'nun partilere seçmen listesini verirken sadece isim soyadı ve seçimde kullanacağı sandık numarasının sunulacağını, vatandaşlarımızın kimliğine diğer bilgilerin yansıtılmayacağını söyledi. Bozdağ yeni düzenlemenin Ekim'de TBMM'ye getirileceğini belirtti.




İşte açıklamasından satır başları:

Sayın Kılıçdaroğlu telaşla bu konunun CHP üzerinde kalmaması için her zaman yaptığı gibi itham siyaseti yapıyor. Bu kişisel verilere baktığınızda 1991 ve önceki doğum tarihli olanları görüyoruz. Bunların 2008-2009 yıllardaki mahalli idarelerdeki seçimlerdeki önceki seçmen listesini gösteriyor. İçinde 18 yaşından küçük kimse yok. Bunları YSK siyasi partilere veriyor. Yasa da buna amir. Bunun bir partiden veya YSK'dan alınma ihtimali yüksek. Partiler bunu ilçelere, illere dağıtıyor. Bütün Türkiye'nin illerin ilçeleri hepsi bunların listesinde var. Birilerinin bu listeyi ilçelerden, illerden toplayarak tek tek elde etmesi mümkün değil. O zaman ya YSK'dan ya da partilere verilen bilgilerden bunun ortaya çıkması, birinin eline geçerek yayınlanmış olmasını gösteriyor. Başka bir ihtimal yok. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir soruşturma başlattı. Bunla ilgili gerçekler elbette ortaya çıkacaktır. Bu yargılama süreci sonrası ortaya çıkacak. Biz kişisel verileri koruma konusunda tarihi adımlar attık.

SEÇMEN KAYITLARIYLA İLGİLİ EKİM'DE DÜZENLEME OLACAK

Eskiden bu listeler direk partilere verilmiyordu. Her seçim kurulu kendi alanlarına dağıtılıyordu. Sonra değişiklik yapıldı parti genel merkezinde elektronik ortamda verildi. Partiler de bunu teşkilatlarına verebilirler. Ama ortaya çıkan bu olumsuz tablo karşısında bunu bizim yeniden ele almamız gerekiyor. Şu anki yürüyen çalışmaları içerisine bunu koyma kararı aldık. Kişisel verileri partilerden saklamayacağız, ama nasıl vereceğiz. Anonimleştirerek vereceğiz. Sadece sandık numarası ve orada oy kullanacak kişilerin isimleri. Vatandaşa gidecek seçmene yönelik kağıtlarda ise orada vatandaşı tanımlayan yeni bilgiler olacak. Partilere verilecek listede sadece vatandaşın ismi ve sandık numarası olacak. Kimliğe dair diğer verilere yer verilmeyecek. Şu anda çalışmalarımız sürüyor. Ekim ayı gibi TBMM gündemine gelebilir.

SEÇİM KANUNU TASLAĞINI PARTİLERE BİZZAT BEN GÖTÜRECEĞİM

Hem siyasi partiler kanunu, milletvekili seçimi kanunu, mahalli idareler seçimi kanunu başta olmak üzere bütün kanunları yenileme kararı aldık. Biz Adalet Bakanlığı olarak bu konuda iki ayrı komisyon kurduk. Türkiye'de bugüne kadar yapılmış bütün seçim kanunu incelenecek. TBMM'ye verilmiş teklifler, tasarılar inceleniyor. Konuyla ilgili içtihatlara ve mukayeseli hukuka bakılıyor. Dünyada gelişen demokrasiyi yeni anlayışları ele alıyor ve bir taslık metin ortaya çıkaracaklar. O metinden sonra biz siyasi partilere vereceğiz. Bizzat ben kendim götüreceğim. Biz taslak metin ortaya çıkardık. O metin içerideki her madde tartışalabilir, değiştirilebilir. Partilerin daha iyisine dair görüşleri varsa ona göre şekillendirebiliriz. Bu görüşler ortaya çıktıktan sonra taslağı tekrar görüşler doğrultusunda ele alacağız. Gelen görüşler değerlendirilecek taslaklara yansıtılıp Bakanlar Kurulu'na gelecek. Son şeklini aldıktan sonra TBMM'ye sevkedilecek.  

Kaynak: Vatan