Enver ALAS-Cemal KÖYÜK / İSTANBUL, () IRAK Şengal'de geçen yıl 3 Ağustos'ta IŞİD'in Ezidi'lere yönelik başlattığı saldırıların birinci yılı nedeniyle Ezidi Kültür Vakfı öncülüğünde Beyoğlu'nda bir restoranda ölenleri anma toplantısı düzenlendi.
Toplantıya katılan Ezidi Kültür Vakfı Başkanı Azad Barış, basın açıklaması yaptı. Ezidiler'in bu coğrafyanın en kadim etnik ve dinsel gruplarından biri olduğunu belirten Azad Barış, geçen yıl 3 Ağustos tarihinde Şengal'de yaşanan katliam ile birlikte Ezidilerin tarih boyunca 73. kez yok edilmek istendiğini ifade etti.
Geçen yıl yaşanan olaylarda Ezidiler'in köksel varlığının ortadan kaldırılmak istendiğini altını çizen Barış, "Bütün yaşadıklarımıza rağmen yaralarımızı sarmaya, öfkemize hakim olmaya çalıştık ve adalet bekledik. Kıyılan canlar, parçalanan ruhlar, çalınan hayatlar için komşumuz olan halklardan merhamet bekledik. Daha güzel bir gelecek ve insanca bir yaşam için onlardan kendi insanlıklarıyla yüzleşmelerini istedik. Çünkü ancak böyle bir yüzleşmenin varlığımızı tehdit edenleri bertaraf edeceğine inandık" diye konuştu.

"İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEYENLERİ AFFETSEK BİLE TARİH ONLARI AFFETMEYECEK"
IŞİD'in Şengal'de Ezidilere yönelik katliamlarını anlatan Barış, "İman sahibi müslümanlardan beklentimiz bu tecavüzcüleri kınamaları lanetlemeleridir, gamlı gönlümüzü almalarıdır. Ancak bunu bile çok gördüler. Müslümanlık ve islamiyet adına bütün bunu bize reva gören vahşilerden kendilerini halen daha soyutlamadılar. Soykırımın ardından geçen koca bir yıla rağmen hiçkimse bizi arayıp gönlümüzü almadı. Kalbimiz paramparça, ruhumuz darmadağın. Evet direnişteyiz. Biz, insanlığa karşı suç işleyenleri affetsek bile tarih onları affetmeyecek" dedi. Öte yandan toplantıya HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, Sabro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tuma Çelik, Jıneps Gazetesi Yayın Kurulu Üyesi Yaşar Güven de katılarak birer konuşma yaptılar.

"FIRSATINI BULSUNLAR AYNI KATLİAMLARIN YAPILACAĞINDAN HİÇ ŞÜPHENİZ OLMASIN"
Ali Atalan konuşmasının başında kendisinin de Ezidi kökenli olduğunu hatırlatarak, "Geçen sene Sengal'de 3 Ağustos'ta gerçekleştirilen soykırımda hayatlarını kaybedenleri saygıyla minnetle anıyorum" dedi.
IŞİD zihniyetinin bölgeyi cehenneme çevirdiğini belirten Atalan, "Barbarlık ve vahşi zihniyet gerek inançsal gerekse etnik olarak kendilerinden farklı olan topluluklara ve kültürlere nasıl yöneldiklerini görmüş olduk. Ezidilerin nüfusu eskiden milyonlarca iken şuan 1 milyon 200 civarında Ezidi bulunmaktadır. Bunun nedeni soykırımlardır. Geçen sene ki gibi soykırım ve katliamlar nedeniyle, Ezidi nüfusu bu sayıya inmiş durumdadır. Ezidi toplumuna karşı bu barbarlık devam etmektedir. Yarın fırsatını bulsunlar yine aynı katliamların yapılacağından hiç şüpheniz olmasın" diye konuştu.

EZİDİLER'E SAHİP ÇIKILMASINI İSTEDİ
Atalan, Türkiye kamuoyundan Ezidi toplumuna sahip çıkılmasını beklediklerini ifade etti. Atalan, "Bu bir insanlık görevidir. Herkesin kendisini böyle bir toplumun yerine koyması koyup onun başına gelenlerin kendi ailesinin başına gelebileceğini bir anlık düşünmesini isteriz. Bu minvalde Ezidiler'e karşı sempatinin ve dayanışmanın yükseltilmesini isteriz" dedi.
(FOTOĞRAF)