Yeni kararlara göre, ülkede artık internetten silah alanların da sabıka kayıtlarına bakılacak, silah almak isteyen akli dengesi sorunlu kişilere tedavi imkanı sunulacak, silah alımlarındaki kontrollerin daha etkili olabilme için alana ek müfettiş ve soruşturmacı atanacak ve silah üreticileriyle silahlardaki ileri teknolojiye dair çalışmalar yapılacak
ABD Başkanı Barack Obama, ülkede sıkça gündeme gelen silahlı saldırılar ve bunun sonucunda meydana gelen ölümleri azaltmak için silah satışlarına dair yeni idari kararlar açıkladı.
Obama, son günlerde ülkede en çok tartışılan konuların arasında yer alan silah satışlarına ilişkin yönetimin atacağı adımları, Beyaz Saray'da basın toplantısıyla duyurdu.
Toplantıda, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın yanı sıra Obama'nın başkanlığı süresinde yaşanan "kitlesel saldırılar"a kurban gidenlerin ailelerinden bazıları hazır bulundu. Obama'yı da açıklamasını yapmak üzere salona, 2012 yılında Newton kasabasında Sandy Hook İlkokulu'nda yaşanan saldırıda oğlunu kaybeden Mark Barden çağırdı.
Obama, konuşmasında, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği geçmişteki saldırıları hatırlatarak, ABD'de her yıl 30 binden fazla insanın silahlarda yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
Amerikan halkının aslında şiddet eğilimine sahip olmadığına dikkati çeken Obama, ABD anayasasının ikinci ek maddesinin bireysel silahlanmaya imkan sunduğunu ama anayasaya uygun şekilde silahlı şiddeti azaltabileceklerini daha önce de dile getirdiğini anımsattı.
Obama, sadece silah satan mağazalarda sabıka kayıtlarına bakıldığını, şiddet eğilimli insanların internette bu sorgulamaya tabi olmadan silah temin edebildiğini hatırlatarak, silah almak isteyenlerin sabıka kayıtlarının sorgulamasının genişletilmesi gerektiğini kaydetti.
"Herkes için aynı kurallar geçerli olmalı" diyen Obama, yönetim olarak aldıkları idari kararlar gereğince, bundan sonra sabıka kaydı kontrolünün internetten de satış yapıldığında gerçekleştirileceğini dile getirdi.
Obama, "Her kim silah satıyorsa, sabıka kaydı kontrolünü yapmak zorunda" diye konuştu.

Silah alımı kontrolleri
Obama, bunun yanında, silah güvenliğine yönelik kanunların uygulanması ve silah alımlarında yapılacak kontrollerin daha etkili sağlanması için alana 200'den fazla müfettiş ve soruşturmacının ilave edileceğini belirterek, silah satıcılarının kaybolan veya çalınan silahları bildirmek zorunluğunu bulanacağı da bildirdi.
Sabıka kaydı temiz olmasına rağmen silah almak isteyen ancak akli dengesi sorunlu kişilerin de tedavilerine yardımcı olacaklarını dile getiren Obama, bu kişilerin kontrolü için de ülke genelinde 500 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi.
Silahları güvenli kılacak yeni teknolojiler geliştirmeleri gerektiğini de ifade eden Obama, ilerleyen dönemde silah üreticileriyle silahlardaki ileri teknolojiye (akıllı silah) dair çalışmalar yapacaklarını aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her şiddet eylemini, her kötü eylemi durduramayacağımızı biliyoruz. Ancak bir kötü eylemi durdurmayı, bir şiddet eylemini durdurmayı deneyebiliriz. Sandy Hook saldırısı olduğu zaman Çin'de dengesiz bir kişinin bıçağı alarak bir grup çocuğu öldürmek istediğini bazılarınız hatırlar. Herkesin hayatını kurtaramayız ama bazılarının yaşamlarını kurtarabiliriz. Tüm trafik kazalarını önleyemeyiz ancak bu kazaları azaltacak adımları deneyebiliriz".

Obama göz yaşlarına hakim olamadı
Anayasanın ikinci ek maddesinin tanıdığı haklar kadar kendileri için önemli olan diğer haklar da bulunduğuna işaret eden Obama, ülkedeki "kitlesel saldırılarda" ölenlerin de yaşam hakkı olduğunun altını çizdi.
Obama, bu noktada Newtown kasabasındaki Sandy Hook ilkokulunda yaşanan silahlı saldırıda hayatlarını kaybeden birinci sınıf öğrencilerini hatırlatarak, göz yaşlarını tutamadı.
Obama, "Birinci sınıflar ve sevdiklerinin bir silahtan çıkan kurşunla yaşamlarından alınacağını hiçbir zaman düşünemeyen aileler. Bu çocukları her düşündüğümde deliye dönüyorum" ifadesini kullandı.