Batının İran’a uyguladığı ticaret ambargosu bugün itibariyle resmen kaldırıldı. Türkiye’nin önemli enerji ithalatçısı durumunda olan İran’a ambargonun kaldırılması Türk iş adamlarının iştahını kabartıyor.

Öyle ki geçen aralık ayının sonunda 50 Türk firması, Tahran’da 100’e yakın İranlı firmanın temsilcisi ile ambargo sonrası ticaret için buluşmuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Hububat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç ile Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun ise İran Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, Tahran Ticaret Odası ve Irak İthalatçılar Birliği yönetimleriyle görüşmüştü.

TİCARET İÇİN BÜYÜK HAZIRLIK

İran özel sektörünü temsil eden yetkililer ve firma temsilcileri, 2015’te 1.5 milyar dolara kadar gerileyen Türkiye’nin İran’a ihracatını, kısa sürede 2011 seviyesi olan 3.5 milyar dolara çıkarmanın mümkün olduğunu belirtirken, İran devlet yetkililerinin daha çok Türkiye’nin Suriye politikasına odaklı mesajlar verdiği öğrenildi. İki tarafın firma yetkilileri arasında 300’e yakın ikili görüşme gerçekleşti. Bazı İranlı firmalar, Türk firmalarına İran’da ortak üretim ya da marka kullanım hakkı teklifinde de bulundu.

AB ÇOK İSTEKLİ

Sadece Türkiye değil Avrupa Birliği de İran pazarına girmek için çok istekli

Yaptırımların kalkmasıyla İran'ın özellikle enerji, ulaştırma ve madencilik sektörlerinde büyük yabancı yatırım gerçekleşmesi bekleniyor.

Enerji sektöründe, petrol ve doğalgaz sahalarının geliştirilmesi, elektrik sektöründe yeni santraller ve iletim hatları inşaatı söz konusu olan İran'la, özellikle BP, Shell, Eni, OMV ve Total gibi uluslararası firmalar temaslarda bulunmaya başladı.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene da açıklamalarında, İran'ın 5 yılda petrol ve doğalgaz sektörlerinin 100 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı olduğunu belirtmişti.

İran'ın madencilik sektörününde gelecek yıllarda 20 milyar dolarlık yatırım alması bekleniyor. İran'ın, ulaştırma sektöründe ise yabancı yatırımcıların ilgisi özellikle havayolu ve otomotiv sektörlerinde yoğunlaşıyor.

Ülkenin, önümüzdeki 10 yılda 20 milyar dolar değerinde yaklaşık 400 uçak alacağını duyurması sektörün en büyük iki firması olan Boeing ile Airbus'ın ilgisini çekiyor. Otomotiv sektöründe de İran'a yeni yatırımlar gerçekleşmesi bekleniyor. Bu bağlamda, Peugeot, Renault ve Volkswagen şimdiden ülkede yatırım çalışmalarına başladığı, diğer büyük otomotiv şirketlerinin de faaliyetlerine hız vereceği öngörülüyor.

Öte yandan, İran, dünyanın en büyük doğalgaz rezervine ve 4'üncü büyük petrol rezervine sahip durumda.

Hürriyet