Yaz mevsiminin en sıcak ve en boğucu günlerini ifade eden, cehennem sıcaklıkları olarak bilinen, günümüzde "çöl, cehennem, Afrika sıcakları" denilen eyyam-ı bahur sıcaklıkları Türkiye'ye geliyor. Eyyam-ı bahur sıcaklıklarının özellikle yurdun güney kesimlerinde etkisini göstermesi bekleniyor.

EN SICAK GÜNLER YAŞANACAK 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bulunduğu konum sebebiyle temmuz ayının sonuyla ağustos ayının ilk günlerinde yurtta en sıcak günlerin yaşanacağını belirtti. 

"EYYAM-I BAHUR: EN SICAK GÜN"

Yılın en sıcak günleri olarak bilinen ve halkın bu sıcaklıkları "eyyam-ı bahur" olarak adlandırdığını söyleyen Toros, "Eyyam-ı bahur, en sıcak günler anlamına gelmektedir. Bu dönemlerde Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası'ndaki çöl bölgeleri aşırı ısınıyor. Oralardaki sıcak hava kuzey bölgelere kadar taşınarak ülkemizi de etkiliyor." dedi.

"GÜNEY KESİMLER YOĞUN ŞEKİLDE HİSSEDECEK"

Sıcaklıklarının tüm yurtta etkili olacağını belirtirken Toros, "Sıcaklıklar önümüzdeki bir hafta boyunca Türkiye genelinde etkisini gösterecek. Sıcak günler bölgeden bölgeye değişiyor. Ülkemizin güney kesimleri eyyam-ı bahur sıcaklıklarını yoğun şekilde hissedecek. Güneyde hava sıcaklıkları yer yer 40 derecenin üzerinde olacak. İstanbul'da sıcaklıkların ortalama 32 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Geceleri ise İstanbul'da en düşük sıcaklığın 20 derecenin üzerinde olması tahmin ediliyor. Ankara ve İzmir'de sıcaklıkların 34 derecenin üzerinde olması bekleniyor." ifadelerini kullandı. 

"ORMAN YANGINLARI ARTABİLİR" 

Prof. Dr. Toros, vatandaşların yaşanacak sıcak günlerde Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün uyarılarına dikkat etmesini ve özellikle güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde güneş ışınlarına maruz kalınmaması gerektiğini vurguladı. Nemin azalmasıyla orman yangınlarının da artabileceğini ifade eden Toros, özellikle ormanlık alanlarda daha dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Toros, sıcak günlerde açık renkli ve bol kıyafetler tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek "Ayrıca bol su içmeli mümkünse güneş altındaki yorucu faaliyetleri ertelemeliyiz. Mümkün mertebe yorucu işleri günün daha serin saatlerinde yapmalı, çalışmak zorunda isek daha sık mola vermeliyiz. Sıcak çarpması belirtilerinden birisi görülürse hemen sağlık kuruluşuna başvurmalıyız." şeklinde konuştu. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.