Deveci'den 'Haciz' Tepkisi, 'Atakumlulara Ceza Veriliyor' Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, belediyenin banka hesaplarına konulan haczin örgütlü bir iş olduğunu belirterek, kent sakinlerine ceza verilmeye çalışıldığını söyledi

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, belediyenin banka hesaplarına konulan haczin, 'İcra İflas Kanunu, Bankalar Kanunu ve Belediye Yasası' kanunlarına göre aykırı olduğunu belirterek, "Atakum Belediyesi'nde alacaklıları örgütlü, bunu kim, hangi niyetle yapıyorsa, Atakumlulara ceza veriyor" dedi.

'ALACAKLILAR ÖRGÜTLÜ

Hukuka aykırı şekilde banka hesaplarına haciz konulduğunu belirten Başkan Deveci, "İlk göreve başladığımdan beri, hacizlerden başımı kaldıramıyorum. Evet belediyenin borçları var, bizim de var. Bir taraftan borç yapıyoruz, bir taraftan borç ödüyoruz. Atakum Belediyesi'nde alacaklılaar örgütlü. Bu şu demek: Bir alacaklı geliyor, Büyükşehir Belediyesi yasasıyla, kırsal alandaki köy tüzel kişiliklerinin arazi vasfındaki taşınmazlarını, belediyenin tapulu mülkü haline dönüşmüş, neredeyse peş peşe üç günde, 100 küsür taşınmazın satılmasına karar aldırabiliyor, yani icra marifetiyle satılıyor. Tüm taşınmazlarımız hacizli. Borç ödeme diyoloğuna gelmiyorlar. Vergi ve harçlarla oluşan banka hesapları, hem belediye yasasıyla, hem icra iflas kanununda, hem de bankalar kanununda 'haczedilemez' diye hüküm var. Bu bir kaç kere oldu, müdahale ettik açıldı. Bu son icra olayını ise bir türlü engelleyemedik. Atakum Belediyesi 6 gün hesaplarından ödeme yapamadı. Atakum Belediyesi 6 gün neredeyse kapalı kaldı. Kamu Bankalarında bizim paralarımız, bankalarımızın yöneticilerine sesimizi duyuramadık. Dilekçe verdik, telefon ettik, burada ki yetkililerini aracı kıldık. İcra müdürü karar aldı, icra müdürünün kararı gitmiyor. Bunu kim, hangi niyetle yapıyorsa Atakumlulara yapıyor. Atakumlulara ceza veriliyor, bilerek ya da bilmeyerek" ifadelerini kullandı.

'ŞİRKET İFLASA SÜRÜKLENDİ'

Hesapların açıldığını, salı gününden itibaren kaldıkları yerden başlayacaklarını belirten Başkan Deveci, "Göreve geldiğimin 2'nci ya da 3'ncü günü belediye şirketinin ve belediyenin hesaplarına haciz konuldu. Hesaplardaki hacizi bir süre sonra kaldırttık. Ama şirket iflasa sürüklendi, peş peşe hacizlerle. Kredbilitesi ortadan kaldırıldı. Çok sayıda borçu varmış zaten şirketin. Şimdi soruyorum: Gerçekten alacaklı olan birisi, Atakum Belediyesinin başkanı değişmiş, onunla gelip benim alacağım var, borcumu nasıl ödeyeceksin ? Ödeyecek misin ? Ödemiyecek misin ? diye sormadan, bugüne kadar yapmadığı işlemi yaparak, Atakum Belediyesi'nin hesaplarını haciz ettirerek, nasıl alacak alacaklarını ? Bu ve buna benzer işler, sürekli devam ederek geldi 2,5 yıldır. Beni bu cümleyi kurmaya ikna etti alacaklarının kendisini, organize davranıyorlar, kendi aralarından iletişimler var, birbirlerini tanıyorlar, haczet diyorlar ediliyor, icra koy deniliyor koyuluyor" diye konuştu.

İlk göreve başladığımdan beri, hacizlerden baş kaldıramıyorum. Evet belediyenin borçları var, bizim de var. Bir tarafta borç yapıyoruz, bir taraftan borç ödüyoruz. Atakum Belediyesi'nde alacaklar örgütlü. Bu şu demek: Bir alacaklı geliyor, Büyükşehir Belediyesi yasasıyla, kırsal alandaki köy tüzel kişiliklerinin arazi vasfındaki taşınmazlarını, belediyenin tapulu mülkü haline dönüşmüş, neredeyse peş peşe üç günde, 100 küsür taşınmazın satılmasına karar aldırabiliyor, yani icra marifetiyle satılıyor. Tüm taşınmazlarımız hacizli. Borç ödeme diyoloğuna gelmiyorlar. Vergi ve harçlarla oluşan banka hesapları, hem belediye yasasıyla, hem icra iflas kanununda, hem de bankalar kanununda 'haczedilemez' diye hüküm var. Bu bir kaç kere oldu, müdahale ettik açıldı. Bu son icra olayını ise bir türlü engelleyemedik. Atakum Belediyesi 6 gün hesaplarından ödeme yapamadı. Atakum Belediyesi 6 gün neredeyse kapalı kaldı. Kamu Bankalarında bizim paralarımız, bankalarımızın yöneticilerine sesimizi duyuramadık. Dilekçe verdik, telefon ettik, burada ki yetkililerini aracı kıldık. İcra müdürü karar aldı, icra müdürünün kararı gitmiyor. Atakum Belediyesinin 300 bin nufüsü var, yazın 600 bin çıkıyor. 600 bin nüfusa hizmet ediyoruz. Bunu kim, hangi niyetle yapıyorsa Atakumlulara yapıyor. Atakumlulara ceza veriyor. Bilerek ya da bilmeyerek. Göreve geldiğimin 2'nci ya da 3'ncü günü belediye şirketinin ve belediyenin hesaplarına haciz konuldu. Hesaplarındaki hacizi bir süre sonra kaldırttık. Ama şirket iflasa sürüklendi, peş peşe hacizler. Kredi libilitesi* ortadan kaldırıldı. Çok sayıda borçu varmış zaten şirketin. iflasa sürüklendi. Şimdi soruyorum: Gerçekten alacaklı olan birisi, Atakum Belediyesinin başkanı değişmiş, onunla gelip benim alacağım var, borcumu nasıl ödüyeceksin ? ödüyecek misin ? ödemiyecek misin ? diye sormadan, bugüne kadar yapmadığı işlemi yaparak, Atakum Belediyesi'nin hesaplarını haciz ettirerek, nasıl alacak alacaklarını ? Bu ve buna benzer işler, sürekli devam ederek geldi 2,5 yıldır. Beni bu cümleyi kurmaya ikna etti alacaklarının kendisini, organize davranıyorlar, kendi aralarından iletişimler var, birbirlerini tanıyorlar, haczet diyorlar ediliyor, icra koy deniliyor koyuluyor. Türkiye sesimizi duysun demiştik. Çok şükür duydu. Hesaplarımız açıldı. Salı günü kaldığımız yerden başlayacağız.