Aylık ve maaşlarda yüzde 49.25 oranındaki artışla birlikte bankaların emekli iştahı kabardı. Promosyonun zamlanması gündemde.
Yoğun talep üzerine 2017 yılında hükümet ile bankalar arasında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığı ile emekliye belirli tutarda promosyon ödenmesine ilişkin protokol imzalandı. 
Üç kamu bankasının yanı sıra 20’ye yakın özel banka ile sağlanan uzlaşma uyarınca 2017 Mart ayında yaklaşık 11.5 milyon emekliye aylıklarına göre 3 yıl süre ile en düşük 300 TL, en yüksek 450 TL tutarında promosyon verilmeye başlandı. İlk ödeme Ziraat Bankası tarafından yapıldı. Ardından diğer kamu ve özel bankalar da promosyon yarışına katıldı.
Kızışan rekabetten ötürü promosyon tutarları belirli dönemlerde yükselse de emeklinin beklentisini tümü ile karşılamadı. Yedi yıldır süren ve sayıları 16 milyonu bulan, yakın gelecekte EYT’lilerle 18 milyona ulaşması beklenen emekliyi bir ölçüde soluklandıran 7.500- 15 bin TL arasında değişen promosyon tutarı, günümüzde anlamını hayli yitirdi.
Bankalar aylıkların kendilerine yatırılması amacıyla çeşitli kampanyalarla emekliyi cezbetmeye çalışıyor. Ancak aylıklarda 1 Ocak’tan geçerli yüzde 50 oranında artışa karşın, promosyon tutarları hala 5.000-15 bin TL arasında değişiyor.  
16 milyon emekli, en son iki yıl önce saptanan promosyon miktarının aylıklardaki artışa koşut en az yüzde 50 oranında yükseltilmesini istiyor. Bankalar 3 yıl özel fırsatlarla kendine bağladığı emekli aylığını ödeme gününe, saatine değin işleterek kar ediyor. Ayrıca emekliden en az bir otomatik fatura ödeme talimatı vermesi talep ediliyor. Geçen yıl 500  milyar TL’ye yakın kazanan bankaların özel ve kamu çalışanlarında olduğu gibi cimri davranmadan emekli promosyonlarını artırmaları  gerekmez mi?  
 Emekli aylıklarını büyük çoğunluğunu ödeyen kamu bankaları, özellikle kırsalda şubeleri yaygın olan Ziraat Bankası bu konuda ilk adımı atarak diğer bankalara öncülük edebilir.
Siyasi irade emeklinin talebini dikkate alarak, kamu bankaları aracılığı ile maaş promosyonunu pekala artırabilir. Müşteri yitirmek istemeyen özel bankalar da kampanyaya katılmak zorunda kalır. Kazanan da 16 milyon gariban emekli olur. Çok mu zor?  Emekli siyasi iradenin kararını bekliyor.  
Promosyondan yararlanabilmek için aylıkların yatırılması istendiği bankanın herhangi bir şubesine başvurulması, ya da e-Devlet’ten banka ve şube seçilmesi yeterli. Anlaşma 3 yıl geçerli. Eğer anlaşma kısa sürede feshedilmek istenirse emekli, aldığı promosyonu bankaya ödemek zorunda.