Emlak vergisinde ilk taksit ödemelerinin son günü olan 31 Mayıs(bugün)yapılması gerekiyor. Vergiden muaf olmayanlar eğer bu süre içerisinde ödeme yapmazsa, ödenmeyen her ay için belli oranda gecikme zammına tabii tutuluyor. Bu yıl içinde yapılan değişiklikle artık belediyeler kimlik numarasıyla sorgulama yapamayacak.

Ev, arsa, arazi, işyeri gibi milyonlarca gayrimenkul sahibinin ödediği emlak vergisi’nde ilk taksit dönemi bugün sona eriyor. Ödemeler 1 Mart itibarıyla başlamıştı.Bugün ödeme yapmayan vatandaşlara, gecikme durumunda yüzde 1,6 oranında faiz uygulanıyor.

EMLAK VERGİSİNDE YENİ DEĞERLER BELİRLENDİ

Emlak Vergisi’nde bu yıl 4 yıllık yeni döneme girilmiş oldu Emlak Vergisi değeri, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonlarınca belirleniyor. Geçen yıl takdir komisyonları toplanarak 2022-2025 yıllarında geçerli olacak yeni değerleri belirledi. 2025 yılına kadar, geçtiğimiz yıl takdir komisyonlarınca belirlenen, bazı ilçelerde yüzde 100’leri aşan yeni zamlı oranlar üzerinden hesap yapılacak. Ara yıllarda ise yeniden değerleme oranının yarısı eklenecek.

HANGİ GAYRİMENKULDE ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Meskenler için, büyük şehirde binde 2, diğer iller binde 1 İşyerleri için, büyük şehirde binde 4, diğer iller binde 2 Arsalar için, büyük şehirde binde 6, diğer iller binde 3 Arazi için, büyük şehirde binde 2, diğer iller binde 1

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak Vergisi borcunu ödemek isteyen vatandaşlar bu işlemleri bulundukları belediyelerden, e-Devlet üzerinden belediyenin sayfasından veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti üzerinden yapabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir.

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF TUTULUYOR?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekli maaşından başka geliri olmayanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olmaları halinde bu meskene ait vergi ödemiyor. Muafiyetten yararlanan kişilerin 53 bin lirayı aşan sermaye iradı varsa sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanılamıyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.