Samsun Marina Dayanışması, Kurupelit Marina'nın yıkılmasına tepki gösterdi. Platform Sözcüsü Dr. Nedim Ecevit, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in yapboz mantığıyla kamu kaynaklarını heba edeceğini söyledi. Tabip Odası'nda bir araya gelen Samsun Marina Dayanışması üyeleri, basın açıklamasında bulundu. Platform Sözcüsü ve Atakum Deniz Kulübü Başkan Yardımcısı Nedim Ecevit, Demir'in marinayı yıkacağını açıklamasının 'şehir-deniz ilişkisinin ölüm fermanını hazırlamak" olduğunu kaydetti.

KAMU ZARARI

Dolguların kıyıya zarar verdiğini ve ekonomik kayıplara uğrattığını belirten Ecevit, "Tasarlanan bu yeni girişim, harcanmış ve harcanacak olan milyonlarca liranın savurganlığı olacağı gibi, çok daha önemlisi, kıyılarımızı kaybetmeye ve denizimizi kirletmeye neden olacaktır. Yapılması planlanan bu yeni proje; kıyıların doğu yönlü erozyonunu tetikleyecek ve Türkiye’nin en uzun sahillerinden birine sahip, Samsun’umuzun doğal oluşumunu yok edecek. ‘Büyükşehir’in kasasından bir kuruş çıkmayacak’ denilse de bu durum, toplumun bütçesinin aslında tek bütçe olduğu gerçeğini değiştirmez. Şimdiye kadar harcanan kamu kaynakları heba edilecek. Yapboz mantığı ile daha hatalı bir projeyle daha fazlası harcanacak. Çevreyi olumsuz etkileyecek böyle bir projede, idari hukuka uygunluk ve kamu yararı olamayacağı, bırakalım kamu yararını, yapılan işlemlerde ciddi zararlarının olduğu ortadadır" dedi.

EN KÖTÜ ÇÖZÜM

Eski Samsun Mimarlar Odası Başkanı  İshak Memişoğlu da, Samsun’un bir kıyı şehri olduğunu ve korunması gerektiğini belirterek, “Mustafa Demir yaptığı çalışmaları kapalı kutu olarak sürdürüyor. Bu konuda değil vatandaşın meclis üyelerinin bile haberi olmuyor. Samsun bir kıyı kenti ve bu özelliğin kesinlikle korunması gerekir. Bununla alakalı geçmişte yaşadığımız kötü tecrübeler var. Birinci öncelik kıyı yapısının bozulmaması, korunarak, rehabilete edilmesidir. Edilemiyorsa kaldırılmasıdır. Doldurmak doğru bir çözüm değil. Bu kent için en kötü ve talihsiz çözümdür” dedi. 

EROZYON UYARISI

Şehir Plancısı, Mimar ve Yazar Embiya Sancak, projenin uygulanması halinde kıyı kesimde büyük erozyonun oluşacağı yönünde endişelerin olduğunu ifade ederek, “Bu projedeki en büyük korkumuz fiziki olarak daha fazla denize girerlerse doğu tarafındaki erozyonun daha hızlı miktar olarak da büyük bir erozyona sebebiyet verebilecekleri ihtimalidir. Tedbirli olmamız gerekiyor. Aksi halde, kıyı da gider oradaki evler de gider” diye konuştu. 

“HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ”

Hukuki sürecin takipçisi olacaklarını kaydeden Samsun Baro Çevre Komisyonu Üyesi Av. Fatih Yıldıran da “Bir proje yapılacaksa, tüm kesimlerle danışarak, birlikte yürünerek, bir şey yapılması arzu ediliyor. Bir paket anlayışı ile 'Biz yapıyoruz oldu' demek yerine gerçekten bütün insanların hassasiyetini ve endişelerini giderirsek, kaygılar giderilmiş olur. Bu iş yapılırsa Samsun halkı için gerekiyorsa hukuki sürecin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı 

“O ZAMAN SAMSUN’DA KİM YAŞAR?”

Plaform üyesi Kamil Yener de “Daha önce Dereköy'de balıkçı barınağı yapıldı. Kıyı kesimi barınağın doğu tarafı  Taflan'a kadar bozulmuş durumda. Onu düzeltmek için boynuz şeklinde kayalarla dolgular yapılıyor. Marina'ya da aynı şey yapılırsa, denizin akımını bozacak. Daha ileriye yapılırsa golf sahasına kadar kum gidecek. O zaman Samsun'da kim yaşamak isteyecek?” dedi.

Platforma eski Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, SAMÇEP üyesi Dr. Alper Aktaş ve Saathane Meydanı Dayanışma Temsilcisi Sefa Aşar da destek verdi.

Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.