Samsun Akademik Odalar Birlikteliği (SAOB) Dönem Koordinatörü ve Sözcüsü Cevat Öncü,  bilim insanlarının Kurupelit Yat Limanı'nın doldurulması ve mendirek yapılmasının Atakum sahilini yok edeceğini öne sürdüklerini belirerek, "Yaşanacak problemler ortayken bunu yapmak için ısrar etmenin anlamı ne? Varsa bilmediğimiz bilimsel bir gerçek bize de anlatsınlar öğrenelim" diyerek Başkan Mustafa Demir'e seslendi.

DEREKÖY'Ü ÖRNEK GÖSTERDİ

Kanal S ekranlarında Sevtap Sağlam'ın sunduğu "Uyan Samsun" programına konuk olan Öncü, Büyükşehir Belediyesi'nin Kurupelit Yat Limanı projesi ile ilgili eleştirilerde bulundu. Atakum ilçesinde yaşanan kıyı erozyonun gündemlerinde olduğunu kaydeden Öncü, "Dereköy, Taflan, Çatalçam'da üst düzeyde hissediliyor bu oyulmalar. Nedeni belli. Dereköy'deki balıkçı barınağının mendirek boyu 97-98'lerde bilinçsiz bir şekilde 2,5 katına çıkarıldı. Mendirek, sahilin doğu tarafını oyarken, batı tarafının dolmasına neden oluyor. Siyasilerin günübirlik aldığı kararlar nedeniyle bu sorunu yaşıyoruz. Şimdi de Kurupelit Yat Limanı'na bir mendirek yapılarak, Atakum sahili yok edilmeye çalışılıyor" dedi.

"BİLİMSEL RAPORLAR VAR"

Kurupelit Yat Limanı'nın doğru bir bölgeye yapılmadığını da dile getiren Öncü, şunları söyledi: "Biz her olaya bilimsel olarak bakmak zorundayız.  İnşaat Mühendisleri Samsun Şube Başkanlığı yaptığım zaman konuyu irdeledik. Mecvut yat limanın bir takım sıkıntıları olduğu, dolmalar yaşandığı tespit edildikten sonra bunun dip tarama yöntemiyle çok pahalı olmayan şekilde giderilebileceği ve yat limanının mevcut haliyle uzun zaman kullanılabileceği belirlendi. İnşaat Mühendisleri Odası bu konuyu labaratuvar ortamında inceledi. Sonra Büyükşehir Belediyesi, 'Ben burayı doldurayım, 500 metre açığına daha büyük açığına daha büyük bir mendirek yapayım' dedi. Bizim bu konuyu inceleyen hocalarımız tek cümleyle 'cinayet olur, ihanet olur' kelimesini kullandı. Çünkü örneği hemen yakında. Dereköy Balıkçı Barınağı'ndaki mendirek uzatıldığında ne olduysa burada da 500 metre açığına daha büyük bir mendirekle, yeni bir yat limanı yapılması durumunda olacak şey çok benzer. Bunu bilimsel raporlarla ortaya koydular. İnşaat Mühendisleri Odamız da bunu kamuoyuyla paylaştı. Her iki farklı bilimsel yöntemle konu incelendi. Eğer bu söylenen yapılırsa mevcut bulunan yat limanına doğru 2040 yılına kadar Atakum sahillerinde 60 metreye kadar kıyı oyulmaları meydana gelecek." Öncü, "Böyle bir rapor ortadayken, hangi gerekçeyle burayı doldurup 500 metre açığına daha büyük mendirek yapıldığında, 2040 yılına kadar yaşanacak problemler var" diyerek, Atakum sahilleri sadece Samsun'un değil, bölge insanlarını da yakından ilgilendirdiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.