Mimar, mühendis ve şehir planlamacı kadınların katılımıyla iki yılda bir yapılan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kadın Kurultayı'nın 3’sü, 16-17 Kasım tarihleri arasında Ankara’da yapılacak.

TMMOB Eskişehir İKK Kadın Komisyonu adına konuyla ilgili açıklama yapan Hürriyet Gürsel Arıkan, kurultay çalışmaları ve amaçları hakkında bilgi verdi. Arıkan, ülkede sosyal politikaların her defasında kadın üzerinden yürütülüyor olmasından rahatsızlık duyduklarını belirtti. Arıkan doğru kadın politikalarının ancak kadınlar tarafından üretilip yine kadınlar tarafından uygulanabileceğini söyledi. Toplumun muhafazakar bir yapıya büründürülerek kadınların evlere hapsolup sadece çocuk doğurmakla görevlendirmeleri anlayışından derhal uzaklaşılması gerektiğini savunduklarını belirten Arıkan, çok yoğun hissedilen baskılara da sessiz kalmayacaklarını söyledi.

Kadın cinayetlerinin kat kat arttığını vurgulayan Hürriyet Gürsel Arıkan, “Çocuk gelin sayısının, tacizin ve tecavüzün çoğaldığı ve neredeyse olağan sayılır hale geldiği bir dönemde, kadınların kürtaj hakkının elinden alınmasını, üniversite gençliğinin hemcinslerimizin namusu vurgulanarak baskı altına alınmasını ve çalışma yaşamındaki kadınların hakları üzerinden yapılmak istenenlere kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Kadınların toplumun her kesiminde olmaya devam edeceğini belirten Arıkan, kadınların üzerindeki yükleri hafifletecek çalışmaların yapılması, çocuk, yaşlı ve hasta bakımı için ücretsiz yerler açılarak bu yüklerin kadının üzerinden alınması, kadının daha çok sosyalleşmesinin ve daha çok istihdam edilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Arıkan, “TMMOB 3. Kadın Kurultayı’nda; 'tarihsel gelişim sürecinde kadın hakları, kadın politikaları-gericilik, piyasacılık sarmalında kadınlar, toplumsal cinsiyet rolleri açısından Türkiye’de kadın emeği, kadına yönelik şiddet; nedenleri ve sonuçları, Gezi sürecinde kadın, TMMOB’de kadın örgütlülüğü, Türkiye’de kadının durumu' konuları ele alınacak” dedi.