Bilim adamları ülkemizin su zengini olmadığına, kuraklık riskine, israfın önlenmesi ve toplumun bilinçlenmesi gerektiğine dikkat çekiyor... 

Bu konuda Dünya Su Günü nedeniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, bizim gazetede de yayımlanan gazetecilere yaptığı açıklamada; küresel iklimden etkilenen Türkiye'nin su kaynaklarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek bakın neler söylüyor:
"Türkiye su zengini bir ülke olarak biliniyordu, halbuki Türkiye, su fakirliği sınırında olan bir ülke. Hatta pek çok bölgesi su fakirliğine girmiş ve su stresi yaşıyor. Bu sene yaşadığımız kuraklık ve süreç, Türkiye'nin özellikle önümüzdeki dönemleri büyük sıkıntılar yaşayacağı uyarısını veriyor."
Demir, yetkililer ve vatandaşlara yönelik uyarısında da bakın nelere dikkat çekiyor;
"Hem yetkililere hem yerel yönetimlere hem de 85 milyon insanımıza şu uyarıyı yapmak istiyorum, gelin 22 Mart'ı bir milat kabul edelim ve Türkiye'de suyu doğru kullanmayı öğrenerek yaz aylarında yaşayacağımız sıkıntıyı minimum seviyeye indirelim. Çünkü böyle devam ederse Türkiye'de çok ciddi sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu yağış rejiminin düzensizliği, belli dönemlerde yağışın çok şiddetli ve ani düşmesi veya belli dönemlerde hiç düşmemesi gibi kendini gösterebiliyor. Gerek sulama alanında gerek içme suyu alanında sularımız yetersiz olabilir. Evet, yağışları bekliyoruz ama bu sene kar yağışını yeterli oranda alamadık. Kar yağışını yeterli oranda alamadığımız için de hem yer altı kaynaklarımız yeterli alanda beslenemedi hem de rezervlerimiz yeterli oranda dolmadı. Bu nedenle önümüzdeki günleri rahat geçirebilmek için bugünden tedbir almak gerekir."
Unutmayalım su hayattır...
Bunu akıldan çıkarmayalım...
Hayırlı Ramazanlar...
Kalın sağlıcakla...