Emekliye dini bayramlarda 3 bin TL tutarında ikramiye verilmesine ilişkin torba yasa, Resmi Gazete’de yayınlandı. 
Emeklinin “en az 5 bin TL olsun” talebi dikkate alınmayarak, ikramiye yüzde 50 artışla 2 bin TL’den 3 bin TL’ye çıkarıldı. 16 milyon emekli, dul ve yetime tahsis numaralarına göre 1-9 Nisan tarihleri arasında ikramiyelerin ödenmesi bekleniyor. Dul ve yetim hissesi oranında ikramiye alacak. Kimlere hangi tarihte ödeme yapılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın duyurusu ile belli olacak. Emekliye önümüzdeki Kurban Bayramı’nda da aynı tutarda ikramiye verilecek. 
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) verilerine göre 3 bin TL tutarındaki bayram ikramiyesi, yüksek enflasyon karşısında alım gücünü yitirdi. Emekli 6 yılda 15 bin TL kayba uğradı. İkramiyenin asgari ücrete oranı 2018 yılında yüzde 62 iken 2024’te yüzde 18’e geriledi.
İlk kez 2018 yılında 1000 TL olarak ödenen ikramiye 2021’de 1100 TL’ye, 2023’te 2 bin TL’ye, 2024 yılında 3 bin TL’ye çıkarıldı. Resmi enflasyon 2018-2024 yılları arasında altı yılda yüzde 200, resmi gıda enflasyonu yüzde 690 oranında artarken bayram ikramiyesi altı yılda yüzde 200 zamlandı.
Bayram ikramiyesi resmi enflasyon kadar artsaydı en az 6 bin 163 TL, resmi gıda enflasyonu kadar artsaydı en az 7 bin 904 TL, asgari ücret kadar artsaydı en az 10 bin TL olması gerekiyordu. Emeklinin asgari ücrete göre kaybı altı yılda 15 bin TL oldu.   
2024 yılının “Emekliler Yılı” ilan edilmesine karşın, milyonlarca emekliye 10 bin TL aylık veriliyor, bayram harçlığı niteliğinde 3 bin TL ikramiye layık görülüyor. 
Eğer 2024 emeklinin yılı ise maddi sorunları çözülerek, güneş doğmadan ucuz et kuyruğundan kurtarılmaları gerekmez mi? Bütçesine uygun sebze ve meyve alabilmek için akşam pazara gitmek zorunda kalmaları önlenemez mi? Ya da ucuz ekmek için saatlerce Halk Ekmek büfeleri önünde beklemekten yorulmalarının önüne geçilemez mi? 
Elbette bu olumsuzluklar tümü ile giderilir. Yeter ki insanca yaşanabilir aylık ve ikramiye ödensin,  yılda dört kez asgari ücret düzeyinde ikramiye verilsin, sağlık hizmetlerinden kesinti yapılmasın, aylıklara hayatın gerçekleri ile örtüşmeyen TÜİK TÜFE oranı yerine yaşanan enflasyon oranında zam yapılsın. O zaman 16 milyon emekli, dul ve yetim rahatlar, ucuz et ve ekmek kuyruğunda çile çekmez.
Her yere para bulan, harcama yapan iktidar söz konusu emekli oldu mu “ sabır ve anlayış” istiyor.  “Bütçede kaynak yok “ denilerek nereye kadar sabır? Hep garibanlar mı anlayış gösterecek? 
Harçlık niteliğindeki 3 bin TL bayram ikramiyesi hayırlı olsun. Bozdura bozdura harcasınlar. Tabii torunlarına harçlık vermeyi ihmal etmesinler...