Samsun'un tek uydu kanalı Kanal S TV'de Sefa Aşar'ın sunumu ile ekrana gelen 'Uyan Samsun' programına konuk olan eski Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu ve Av. Hüseyin Cimşit, 600 kişiyi ilgilendiren ‘Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin geleceğe yönelik bir çalışma olmadığını ve kamuya bir faydası olmadığını savundular.

'NEYE BENZEDİĞİ BELLİ DEĞİL'

Aşar'ın sorularını yanıtlayan Memişoğlu ve Cimşit ‘Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde kamuoyu yararının ön planda tutulması gerektiğini ve plansız bir şekilde yürütülen çalışmaların kente hiçbir fayda sağlamayacağını söyledi. Memişoğlu, "Plan şeklinin de neye benzediği belli değil. Yerinde incelemeler, fiziksel çalışmalar yapılmamış, bilimsel tekniklere dayalı ekonomik, sosyal, kültürel, politik ve tarihsel birtakım gereklilikler incelenmemiş" ifadelerini kullanırken, Cimşit ise, "Burada kent, yerel yönetimler ve kamuoyu yani herkes zarar görüyor. Plana baktığımızda kime gösterirseniz gösterin ve kentin faydasına ne görüyorsunuz? diye sorsanız pek olumlu yanıt alamazsınız" dedi.

'SAMSUN'U GELECEĞE TAŞIMAZ'

'Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin meydan tanımıyla ilginin olmadığını ifade eden Memişoğlu, "Cumhuriyet Meydanı Projesi'nin bu hali, şekli ve formuyla geleceğe taşınamayacağı aşikar. Daha sonra bir dahaki dönem belediye veya başkan değişirse kendine göre mutlaka değiştirecektir. Danıştay’ın mütalaasına baktığımızda temel sorunları görebiliyoruz. Yerinde incelemeler, fiziksel çalışmalar yapılmamış, bilimsel tekniklere dayalı ekonomik, sosyal, kültürel, politik ve tarihsel birtakım gereklilikler incelenmemiş. Plan açıklama raporlarında bunların hiçbirine yer verilmemiş. Plan şeklinin de neye benzediği belli değil. Bu oluşumun nasıl olacağına dair bir açıklamada yok. Sınırlar bir takım zorlamalarla belirlenmiş. plan Samsun kenti için olumlu sonuç ortaya koyacak değil günübirlik bir plan" dedi.

HUKUKEN DARBE VURMAK OLUR 

Av. Hüseyin Cimşit, ise 600'ü aşkın kişinin kentsel dönüşüm projesini istemediğine yönelik imza topladığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Hiç kimse bu ülkede ve kentimizde zararına bir işlem yapmak istemez. Varsa da yanlış işler bunları dile getirmek lazım. Hukuk da bu yollardan birisi. Cumhuriyet Meydanı, Samsun'un en marka yeri. Kentsel dönüşüm yaparken de dikkat etmemiz gerekiyor. Burada 600'ü aşkın birey imzalarını toplayıp, böyle bir düzenlemeyi istemediklerini söyledi. Mecliste tartışmadan 3'e 2, 11'e 9 gibi adeta bir nevi çoğunlukla karar verirsek, bu kentin hayatına, yaşamına ve onun ilerdeki yaşamını sürdürülebilirliğine hukuken darbe vurmak olur. Buradaki davalar hem 1. hem de 2. derece Bölge İdare Mahkemesi'nde hem de Danıştay’da devam etmektedir. Hukuka karşı dolambaçlı kararlar almak yanlıştır. Burada kent, yerel yönetimler ve kamuoyu yani herkes zarar görüyor. Plana baktığımızda kime gösterirseniz gösterin ve kentin faydasına ne görüyorsunuz? diye sorsanız pek olumlu yanıt alamazsınız. Bu konuda ısrar etmenin de kamuoyuna hiçbir faydası yok"

Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN