CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Cevat Öncü, kentteki basın mensuplarıyla bir araya geldi. Öncü, kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Irak'ın kuzeyinde yürütülen Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde terör örgütü PKK ile çıkan çatışmada şehit olan askerlere Allah'tan rahmet diledi.  Öncü, Samsun basınının şehir içerisinde söz söyleyen fikir üreten herkesin sesinin kitlelere ulaşmasına halka ulaşmasına vesile olduğunu söyleyerek, teşekkür etti. 

"KAZANAN BİZ OLALIM"

Diğer partilerden Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olanlara da iyi niyet dileklerini sunan Öncü, "Başarı dileyemiyorum. Başarı bizim olsun. Kazanan biz olalım, çünkü bu yarışın bir galibi olacak. Umuyorum ve inanıyorum ki seçimi biz kazanacağız." dedi.

"SAMSUN'UN İHTİYAÇLARI ÖTELENDİ"

Samsun'un sorunlarına değinen Öncü, şehrin yanlış projelerle yönlendirildiğini, sosyal belediyeciliğin ihmal edildiğini, sürekli inşaat ağırlıklı çalışma yürütüldüğünü öne sürerek, "Samsun’un geçmişteki sıkıntılarını anlatmaya ve bu sıkıntılara nasıl çare olacağımızı ulaştırmaya çalışacağız. Takdir edersiniz ki Samsun çok geniş bir coğrafya 1.350.000 nüfus 17 ilçe 1000 mahalle küsürlerini söylemiyorum. Mutlaka herkese ve her noktaya ne benim ne diğer adayların fiziken teorik ve pratik olarak ulaşması mümkün değil ama sizler aracılığı ile ulaşmamız mümkün bu anlamda da sizlere şimdiden teşekkür ediyorum hani bugün dediğim gibi içimiz çok buruk seçimden kampanyadan vaatlerden söz etmek için uygun bir zaman değil ama genel hatlarıyla belirtmem gerekirse biz Samsun’un iyi yönetilmediğini, yanlış projeler ile yönlendirilmeye çalışıldığını Samsun’da özellikle sosyal belediyeciliğin ihmal edildiğini Samsun’da mevcudun yıkılarak sürekli inşaat ağırlıklı bir çalışma yürütüldüğünü Samsun’un ihtiyaçlarının değil belediye başkanın düşünce ve ihtiyaçlarının öncelendiğini gördüğümüz için bu süreçte geçmişteki deneyimimiz bilgi birikimimiz ürettiğimiz fikirler ve projeler Samsun’a hizmet etmeye Samsun’un sorunlarını çözmeye Samsun’un diğer ihtiyaçlarını çözmeye talip olduk." dedi. 

"SAMSUN'UN SORUN VE ÇÖZÜMLERİNİ BİLİYORUZ"

"Samsun’un sorunlarını ve çözümlerini biliyoruz" diyen Öncü, "Samsun’da biraz önce söylediğim gibi özellikle dar gelirliye işsize emekliye sosyal anlamda ihtiyacı olan insanlara ulaşılmadığını bu konun çok ihmal edildiğini tespit etmiş durumdayız Samsun’un Türkiye gerçeğiyle paralel  en önemli sorunun iş ve istihdam olduğunu tespit etmiş durumdayız zaten oturup bir kağıda yazsak hep beraber birbirimize göstermeden bu şehrin en önemli sorunları 10 tanesini 8’i çakışır belki sırası değişir bilinmeyen bir şey yok bilim ve tekniğin genel anlamda şehircilik ve belediye yönetimi anlamında çözmeyeceği eksiltemeyeceği problemde yok önemli olan bu işe niyet etmek önemli olan doğru projeler ile hareket etmek" ifadelerini kullandı. 

"EN ÖNEMLİ SORUN İŞSİZLİK"

Samsun'un en önemli projesinin işsizlik olduğunu ifade eden Öncü, "Enstitü Samsun" adı altında bir oluşum kurulacağını söyledi. Öncü açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; 

Biz Samsun’un en önemli probleminin işsizlik olduğunu ve bu anlamda Büyükşehir Belediyesi olarak bugüne kadar üstlenilmemiş sorumluluğu çok net çok kararlı bir şekilde üstleneceğiz. "Enstitü Samsun" adı altında bir oluşumu kuracağız. İnsanların mevcut iş yeteneklerini kabiliyetlerini geliştirerek sertifikaya bağlamak işsizleri de meslek edindirme anlamında yine eğiterek sertifikaya bağlamak 17 ilçede kuracağımız birimlerle de online olmak üzere bir takım eğitimler ve iş geliştirme anlamında desteklerimiz olacak. Çok somut net bu işlere bütçe ayıracağız zaman ayıracağız bir yanda sanayici iş adamı çalıştıracak ara eleman kalifiye eleman bulamadığından yakınıyor diğer yanda önemli kısmı  üniversite mezunu olmasına rağmen bir işsizlik ordusu var belediye olarak biz bu kesimi bir araya getirmek için önce eğitimler sonra rehabilitasyonlarla beraber bu iki alanda hem iş ve istihdam alanında gelişme sağlarken sosyal alanda da bir iş yapmış olacağız. Sanayicinin ve yatırımcının önünü açılması anlamında planlar yapacağız özellikle öğrenciler özellikle dar gelirliler olmak üzere bu hayat pahalılığının azaltılması anlamında çok önemli fonksiyonlar üstleneceğiz.

Samsun'da binlerce adet ele geçirildi! Son kullanma tarihleri değiştirilmiş Samsun'da binlerce adet ele geçirildi! Son kullanma tarihleri değiştirilmiş

"TARIMA SOMUT DESTEKLER SUNACAĞIZ"

Üretici ürettiğinin değerini alamadığını belirten Öncü, "Ekilmeyen tarlalar veya ekildiği halde toplanmayan, toplanarak derelere dökülen mahsulleri hep beraber görüyoruz biliyoruz. Biz çiftçilere besicilere tarıma çok somut destekler sunacağız. Bunun Türkiye’ de örnekleri var bunun Orta Avrupa'da gelişmiş ülkelerde örnekleri var. Gübre desteği gibi tohum desteği gibi fide desteği gibi alım garantisi gibi ihtiyaç bulunan bölgelerde gerek soğuk ve normal depolama alanları gibi ve üreticiyi direkt tüketici buluşturacak projeleri göstermelik olmaktan çıkarıp gerçek anlamda pazar yerlerini de rehabilite ederek günü koşullarına uydurarak bu işleri çözmek üzere kolları sıvıyacağız." dedi. 

"SAMSUN'U DEPREME DİRENÇLİ KENT HALİNE GETİRMEKTE KARARLIYIZ"

Samsun'u depreme dirençli bir kent haline getirmekte kararlı olduklarını vurgulayan Öncü, "Samsun’un önemli ölçüde doğa riskleriyle problemi var çok detaya inmeyeceğim. Depremle alakalı bizim geçmişte hazırladığımız bir deprem master planı ön çalışması var ve bunu göreve geldiğimiz günden itibaren halkın katılımı, üniversitelerimiz tüm paydaşlarla beraber Samsun’u depreme dirençli bir kent haline getirmekte kararlıyız." diye konuştu. 

"BİLİMSEL TEKNİĞE UYGUN PROJELERİ UYGULAYACAĞIZ"

"Samsun’u neredeyse yılda birkaç defa sel ve su baskınlarıyla anılmakta olan bir şehir olmaktan çıkaracağız" diyen Öncü şu ifadeleri kullandı; 

Büyükşehir Belediye başkanın görevi sel ve su baskınlarına uğramış dükkanları ve evleri gezerek geçmiş olsun demek sarı çizmeler ile fotoğraf çektirmenim ötesinde olmalıdır. Tabi ki vatandaşın kötü yanında zamanı olmak önemli bir görevdir ama asli görevinizi ihmal edemezsiniz böyle bir lüksünüz yok. Samsun’u sanayi siteleri konutları su basmaması can kayıpları olmaması için bilimsel tekniğe uygun şekilde hazırlanacak projelerle ihmal edilmiş noktalardaki yapılarla temizliklerle büyütülecek çağlarla bu sorunu çözmektir. Asıl olan biz bu problemlerin çoğunu biliyoruz, geçmişten beri çalıştığımız konular. Bana inanın çok kısa sürede ulaşım ulaştırma problemleri de dahil olmak üzere bunlar bu kadar kısa sürede yapılabiliyordu da neden ihmal edildi diye birbirimize soracağımıza ben eminim.

"ALTERNATİF YOL YOK"

Öncü, Batı Çevre Yolu'nun öncelenmesini eleştirerek, "Belediye başkanlarının öncelikleri önemli Samsun’un şiddetle ihtiyacı Doğu Çevre Yolu olmasına rağmen Batı Çevre Yolu öncelendi planları işlendi imar uygulamaları yapılıyor bunun nedenini üç aşağı beş yukarı hepimiz biliyoruz. Diğer taraf daha kolay güzergah rantta çok kısa sürede dönebilecek alan ama şu gerçeği görmek gerekiyor; Samsun’a gelen transit trafiğin yüzde 80’i Ordu, Giresun istikametine devam ediyor ama biz doğu çevre yolunu değil batı çevre yolunu önceliyoruz. Biz değil tabi mevcut yönetim biz gereği neyse onu yapacağız. Hemen solumuzda geçen yolda herhangi bir yangın, tıkanma olduğunda koskoca Samsun şehrinin Ordu istikametine gidecek alternatif yolu yok. Kimse bunu dert edinmiyor hemen solumuzda ray istemez asfalt istemez bir denizimiz var. Burada düzenlenecek diğer şehirlerde örneğin olduğu gibi şehir hatları vapuru ölçeklendirilir buralardan kalkacak vapur şehir merkezine uğrayıp oradan Taflan'a ulaşsa çok daha iyi olmaz mı? Çok mu zor bir şey? Çok basit çözümler. Bunlar raylı sistem öncelikle havalimanına batıda Taflan'a kadar uzatılması gerekiyor. Tünel istemez üst geçit istemez bunlar." dedi. 

"BİLİM VE TEKNİĞE UYGUN PROJELER ÜRETECEĞİZ"

Halka rağmen yürütülmeye çalışılan projeleri asla öncelemeyeceğiz diyen Öncü, "Samsun bütçesi içinde afaki rakamlar değil. Bize bazen soruyorlar ya bu kadar şeyi söylüyorsunuz, nasıl yapacaksınız? Büyükşehir belediye bütçeleri küçük bütçeler değil nüfusa göre iktidarın kimde olduğuna bakılmaksızın rutin gelirleri var ama bunun gider dengesini kurmak bunu daha sosyal daha efektif harcamak olayın bir başka yüzü biz kendimizde bu yetkiyi görüyoruz hep beraber teknik kadromuzla ilçe belediye başkanlarımızla meslek odalarımızla konusuna göre tüm toplum katmanlarıyla birlikte tartışarak çok aceleci davranmadan bilim ve tekniğe uygun çözümler üreteceğiz. Halka rağmen yürütülmeye çalışılan projeleri asla öncelemeyeceğiz. Masanın üstündekileri süpüreceğiz halka rağmen büyükşehir belediyesi böyle bir davranış içerisinde olamaz." ifadelerini kullandı. 

"SUYU UCUZLATACAĞIZ"

Samsun'un en pahalı suyu kullandığını söyleyen Öncü, "Samsun, Türkiye’deki en pahalı içme suyunu kullanıyor. Su faturası elektrik faturası ile yarışıyor. Biz gelir gelmez suyu ucuzlatacağız ve Samsunlulara bir müjde olsun; biz göreve başlamadan hizmete başladık. Mevcut belediye başkanımız bizim söylemlerimizden sonra su fiyatlarının Türkiye ortalamasını araştırarak indirim yapmaktan bahsediyor. Biz göreve başlamadan suyu ucuzlatıyoruz." dedi. 

"SAMSUN İÇİN GAYRET SARFEDİYORUZ"

Öncü açıklamasını şu sözlerle bitirdi; 

Ne bugünün Samsunsporlusu ne bu günün Samsun aşığıyız, biz yaklaşık 39 yıldır Samsun için mesai harcıyoruz. Samsun için gayret sarf ediyoruz. Diğer aday arkadaşlarımın bir kısmı beni aradı, bir kısmını ben aradım seviyeli sağlıklı sıhhatli kazasız belasız bir kampanya süreci diledik birbirlerimize hak eden kazansın biz kazanmak için olanca güzümüzle olanca enerjimizle bu yola çıktık bu yarışı önde tamamlayacağımıza ben yürekten inanıyorum.

ELVAN İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.