Samsun'un Çarşamba ilçesinde bulunan halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinen 'Göğceli Cami'nin hikayesini biliyor muydunuz? Sizler için eşsiz tarihi mimarisi olan  Göğceli Cami'nin hikayesini ve yapısını derledik.

ÇİVİSİZ CAMİ TEK BİR ÇİVİ BİLE KULLANILMADAN YAPILDI

Göğceli Cami, yapımında kullanılan mimari teknik nedeniyle birçok turist ve  bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

'Kurt Boğazı' adı verilen yığma tekniği ile tek bir çivi bile kullanılmadan yapılan cami, bölgede yüzyıllardır meydana gelen depremleri hasar almadan atlatarak günümüze ulaştı. Duvarlarda, direklerde, direk başlarında, kirişlerde, merteklerde, mahya ışığı gibi yapının birçok yerinde karaağaç, dış budak, kestane gibi ağaçlar kullanılmıştır. Duvarlarda tek parça olarak kullanılan kalaslar yaklaşık 15 - 18 cm kalınlığında. 50 - 70 cm eninde ve yaklaşık 12,60 ve 20 m uzunluğundadır. Ahşap yapı taşınabilir özelliğe sahiptir. Alttaki derinlik yapının hava almasını, nemi ve çürümeyi önlemek için açılmıştır. Yapıda dövme demir çivi, direk başlarının kirişlere bağlantısında ve harim kısmında revak bölümlerine doğru uzanan merteklere yapılan eklerde kullanılmıştır. Kuzey kısmı hafif dönel olan catı, üç omuzlu bir çatıdır. Çatının taşıyıcıları ahşap duvarlar ve dikmelerdir. Harim kısmında çatı direklerle (6 direk) desteklenmiştir.

300 KİŞİLİK KAPASİTEYE SAHİP

Cami 300 kişilik cemaat kapasitesine sahiptir.  Göğceli Mezarlığı içinde yer alan camii Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden birisidir. 1206 yılında yapılan camiinin giriş revakları 1335 yılında onarım geçirmiştir. Yapının kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.