Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tren İstasyonu karşısındaki sokakta bulunan tescilli kültür varlığı, tarihi Karamancılar Konağı’nı kamulaştırarak ‘Gastronomi Müzesi’ yapacak. İmzalanacak protokolle konağın restorasyonunu gerçekleştirecek olan Toros Üniversitesi de eski Rahibe Okulu’na gastronomi bölümü açarak Büyükşehir’e destek verecek.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2017 Yılı Temmuz Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Başkan Burhanettin Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Meclis toplantısında komisyonlardan gelen 35 rapor oylanarak karara bağlanırken, 6 idare teklifi ile gündem dışı 4 madde ele alındı.

Toplantıda, merkez Akdeniz ilçesi İstiklal Caddesi Tren İstasyonu karşısındaki sokakta yer alan tescilli kültür varlığı Karamancılar Konağı’nın restore edilerek ‘Gastronomi Müzesi ve Kültür Merkezi’ yapılmasına ilişkin idare teklifi oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylanan proje çerçevesinde, tarihi konak Toros Üniversitesi tarafından restore edilecek. Büyükşehir Belediyesi de buna karşılık olarak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kendilerine tahsis edilecek eski 3 Ocak Ortaokulu ve eski Rahibe Okulu’nun Toros Üniversitesi’ne tahsis edilmesi için talebinden vazgeçecek.

“Restorasyonu Toros Üniversitesi’nin yapması koşuluyla tahsis talebinden vazgeçtik”

Söz konusu proje ile ilgili meclis üyelerine bilgi veren Başkan Kocamaz, daha önce bu bölgedeki 3 Ocak Ortaokulu ve ticari yerleri korumak ve restorasyon yapmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne talepte bulunduklarını söyledi. Kocamaz, “Vakıflar da bize bunun tahsisini yapıyordu. Ancak, bu arada Toros Üniversitesi’nin de buralara talip olduğu ortaya çıktı. Onlar da oraya mimarlık bölümü yapmak üzere bir talepte bulundular. Hatta restore edip Rektörlüğü de oraya getirmek istiyorlar. Biz de kendilerine rica ettik, ‘Karamancılar Konağı’nı biz kamulaştırıyoruz. Buranın restorasyonunu siz yapın, biz de bize yapılan tahsisten vazgeçelim’ dedik. Onlar da kabul ettiler. Binayı yaklaşık biz 2 milyon liraya kamulaştırıyoruz. Restorasyon için de 4 milyon lira civarında bir rakama ihtiyaç var. Biz orayı ‘Gastronomi Müzesi’ olarak düşünüyoruz. Dolayısıyla bizim bu düşüncemizi tamamlamak üzere Toros Üniversitesi de Rahibe Okulu’na gastronomi bölümü açarak bize destek vermiş olacak. Bu konuda Toros Üniversitesi ile protokol yapılacak” dedi.

“3 Ocak Ortaokulu ve Rahibe Okulu kiralama suretiyle Toros Üniversitesi’nin olacak”

Toros Üniversitesi adına meclis toplantısına katılan bir yetkili ise eski 3 Ocak Ortaokulu’nun Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu ve Toros Üniversitesi’nin bu binayı Vakıflar’dan kiraladığını belirtti. Eski Rahibe Okulu’nun ise restorasyonunun yüzde 80’i tamamlanmış bir bina olduğunu ifade eden yetkili, “Bu iki bina kiralama suretiyle Toros Üniversitesi’nin olacak. Karamancılar Konağı da özel mülkiyet ve kamulaştırması bitmek üzere. Bu üç bina da boş. Karamancılar Konağı da restore edilecek. İmar planlarında da tescilli kültür varlığı. Diğer planlarda da bir fonksiyon sorunu yok” diye konuştu.

Doğu Akdeniz’in yiyecek ve içecek kültürü ön plana çıkarılacak

Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu projesi ile Türkiye’nin yemek kültürü ve çeşitliliği bakımından en iddialı bölgeleri arasında yer alan Doğu Akdeniz Bölgesi’nin yiyecek ve içecek kültürü ön plana çıkarmak hedefleniyor. Karamancılar Konağı’nın ‘Gastronomi Müzesi ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesiyle gün yüzüne çıkmamış lezzetleri keşfetmek ve turizm sektöründe potansiyelin harekete geçirilmesine, bölgede gastronomi turizmi altyapısının geliştirilmesine, turizm faaliyetlerinin güçlendirilmesine olanak sağlanması planlanıyor.