Enflasyondaki yükselişe bağlı olarak 1 Temmuz itibariyle asgari ücrete yüzde 30'luk ara zam gelmişti. Gelen zamdan sonra 4 bin 253 lira olan net asgari ücret, 5 bin 500 lira oldu. Asgari ücretteki bu artış işsizlik maaşını olumlu etkiledi. İşsizlik maaşı alanlar ödeneklerini yeni asgari ücrete bağlı olarak alacaklar. 

İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?

İşsizlik maaşı; herhangi bir iş yerinde çalışırken; çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara belirli şartları karşılandığında verilen ödenektir. 

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIYOR?

İşsizlik maaşı, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları bakılarak, günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanmakta. Bu şekilde hesaplanan işsizlik maaşı miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçmemektedir. Damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayan işsizlik maaşı, nafaka borçları dışında hacze ve başkasına devre uygun değildir.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIYOR?

Kişinin işsizlik maaşı alabilmesi için kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmış olması gerekiyor. İşindeki sözleşmesinin feshinden önce son 120 gün hizmet akdinde olması şartıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR'a şahsen veya elektronik ortamda başvurmuş olmalı. İşsizlik maaşı ödenekleri, sigortalıların kıdemlerine göre değişiklikler göstermekte. Geçerli sebepler dışında başvuruda gecikilen süre, işsizlik ödeneğinden düşülüyor. Hizmet akdinin feshinin önceki son 3 yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsizlere 180 gün (6 ay), 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün (8 ay), 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olanlara ise 300 gün (10 ay) süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasındaki ödenekler, brüt 6 bin 471 lira üzerinden hesaplanacak. Buna göre asgari ücret üzerinden çalışmış olanlara bu dönemde aylık bin 981,41 lira yerine 2 bin 568 lira ödenecek. Yüksek ücretle çalışmış olup işsizlik maaşı alanların maaşı aylık 3 bin 972,82 liradan 5 bin 137,51 liraya yükseldi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.