Edirnelilerin heyecanla beklediği, 46 seçkin yayınevi ile 87 yazara ev sahipliği yapacak olan Edirne 5. Kitap Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. Onur Konuğunun Prof. Dr. Emre Kongar’ın olduğu Kitap Fuarı ‘Okuma zilinin’ çalmasıyla birlikte kapılarını ziyaretçilere açtı.

Edirne Belediye Başkanlığı’nca, eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunan öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, okuyucuları yazarlarla bir araya getirmek için düzenlenen Edirne 5. Kitap Fuarı Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda düzenlenen törenle açıldı.

Törende konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Günümüzde belediyecilik deyince artık sadece, klasik anlamda yol yapan, çöp toplayan şehrin altyapı hizmetlerini gören, insanların evlerine rahat gidip gelmelerini sağlayan bir anlayış yok. Bunlar zaten belediyeciliğin temel hizmetleri. Yani kimseye söylemeden, söylenmeden yapılması gerekenler. Günümüzde asıl belediyecilik etkinlikleri kültürle, sanatla, şehrin sosyal ve kültürel gelişimine yaptığınız katkıyla ölçülebilen faaliyetler” dedi.

“Kültürü kaybederseniz yerine koyma şansınız olmaz”

Edirne Belediye Başkanlığı olarak birçok kitabın basımını gerçekleştirdiklerini anlatan Gürkan, “Bize çok sorulan bir soru vardı, “Bu başkan ne gibi hizmetler yaptı’. Ben şunu söylüyorum; yaptığımız, yapmadığımız Edirne Halkı hepsini biliyor. Ama hiçbir şey yapmamış olsak bile; Şu arkamda gördüğünüz kitapları basmış olmak, onları Edirne’nin kültür ve sanat hayatına kazandırmış olmak bile tek başına bizim için yeterli. Her şeyi yenileyebilirsiniz. Kaybettiğiniz her şeyi bir şekilde yerine koyabilirsiniz. Örneğin ekonomi bozulur, bir ekmek yerine yarım ekmek yer düzeltirsiniz. Yollarınız bozulur yaparsınız, binalarız yıkılır, daha güzelini büyüğünü yaparsınız. Ama bir milleti millet yapan, bir ülkeyi ülke yapan, bir devleti devlet yapan kültürü, sanatı hayatınızdan çıkarırsanız, onda geriye doğru giderseniz, onu maalesef bir daha yerine koyma şansınız olmaz. Kültürde ve sanatta kaybettiğiniz her yıl sizin toplumsal yaşamınızda, çarpan etkisi yaparak, her bir yıla onlarca yıl kaybederek size geri döner. Kaybedilen her kültür değeri, basmadığımız her kitap, yasakladığımız, yaktığımız her yayın, gazete, kültürel faaliyet aslında farkında olmadan bu ülkeye açtığımız bir cezaevidir. O cezaevinin içine koyduğumuz insanlardır. Cezaevi sadece dört duvar, dikenli teller değildir. Bazen kültürden sanattan yoksun bırakarak, aynen kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi o milletin sanat damarlarını da kopartırsınız. Geçtiğimiz yıl tam 45 bin ziyaretçi geldi. Bu yılda 46 yayınevi, 87 yazarla Edirnelileri, bölgemizdeki tüm dostlarımızı kültürle, sanatla doyurmayı hedefliyoruz. Bizi kırmayarak Onur Konuğumuz olan Prof. Dr. Emre Kongar’a da şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da ‘Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür’ diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yere en yakın topraklarda bulunduklarını belirterek, “Ulu Önderin yaşamı boyunca 4 binin üzerinde kitap okuduğunu biliyoruz. Recep Gürkan, kentimizi kültür şehri haline getirdi. Bizi yazarlarla, kitaplarla buluşturdu” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan da “Bugün burada her yıl artan bir ilgiyle karşılaşıyoruz. Bu anlamda Edirne Belediye başkanı Recep Gürkan’a teşekkür ediyorum. Kitap okudukça insanları aydınlatır. Maalesef 158 gazeteci ve yazar cezaevinde. Bu fuar bu anlamda da çok önemli” ifadelerine yer verdi.

Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu ise yaptığı konuşmada “Küresel dünyada rekabet gücünü elde etmek için, Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırılması gerekir. Bugün açacağımız kitap fuarı böyle bir alışkanlığın kazandırılmasında bize büyük katkı sağlayacaktır. Böyle bir etkinliği düzenleyen Edirne Belediye Başkanına teşekkür ediyorum” dedi

Fuara katılanların fotoğrafını çekti

Edirne 5. Kitap Fuarı’nın Onur Konuğu Emre Kongar ise konuşmaya başlamadan önce fuara katılanların fotoğrafını çekti. Kongar, fotoğraf çekerken ‘Herhangi sosyal medya hesabı el kaldırsın’ diye seslendi. Kongar daha sonra yaptığı konuşmada “Atatürk devrimlerinin, sanayi devrimlerini kaçıran Osmanlı İmparatorluğu’nun çağdaş medeniyetlere ulaşması için yapılan devrimlerdir. Temelinde de kültür yatar. Sanayi Devrimi, yazılı kültürdür, romandır, kitaptır. Osmanlı, işitsel kültürdür. Şimdi biz elektronik kültür döneminde yaşıyoruz. Yazılı kültür dönemini yaşamadan, işitsel kültür döneminden, elektronik kültür dönemine atladık. İnsanlık temelini teşkil eden kitapta, romanda çok eksiğimiz var. Ender Bilar’ın hazırladığı Kırkpınar Almanağı’nı aldım. Recep Gürkan’ın bahsettiği, belediyenin desteklediği kitaplardan. Çağdaş medeniyeti yakalamak sadece sosyal medya kullanmakla değil, okuyarak oluyor. Ancak okuyarak Edirne’yi hakkettiği yere koyabiliriz. Türkiye’deki bir olayı anlatırken ‘Edirne’den Hakkari’ye kadar diyoruz. Edirne Türkiye’nin sınırı belirleyen bir simgedir. Hangi sınır? Avrupa. Edirnelilerin üstüne düşen görev; Edirne’den Hakkari’ye kadar kültür ülkesine haline gelecek bir kavramı geliştirmektir. Günümüzde en çok konuşulan milletçiliktir. Faşizmin milletçiliği yoktur. Her millet adına yapılabilir. Atatürk’ün kurduğu cumhuriyet, demokratik milletçiliktir” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra Emre Kongar’a üzerinde Selimiye Camii’nin bulunduğu çini tabağı hediye ederek, “Ben bu hediyeyi hazırlarken arkadaşlarım garip garip baktılar. Sosyal demokrat bir başkan ve sosyal demokrat olan Emre Kongar. Bu milleti öyle bir böldüler ki, Atatürk’ü seviyorsanız, Kanuni’yi sevmemek zorundasınız. Cumhuriyetçi iseniz Osmanlı’yı kötülemek zorundasınız. Ben bunu tümüyle reddediyorum. Osmanlı da bizim Cumhuriyet de bizim” şeklinde konuştu.

Emre Kongar’ın ‘Okuma Zilini’ çalmasıyla birlikte kitap fuarı da kapılarını ziyaretçilerine açmış oldu. Kitap Fuarı 15 Ekim 2017 tarihine kadar ziyarete açık olacak.