Siyasi iradenin emekli ve emekçiye yönelik iyileştirici düzenlemeleri gündemine alması, baskın seçim tartışmalarını beraberinde getirdi.

AKP’li yöneticilerin ardı ardına asgari ücrete ara zam yapılacağı, 3600 ek göstergenin temmuzda hayata geçirileceği, emeklilikte yaşa takılanlar hakkındaki düzenlemenin kısa sürede çıkarılacağı, emekli aylığı ve memur maaşlarında da temmuzda artış gerçekleştirileceğine ilişkin açıklamaları milyonlarca dar ve sabit gelirli kitlede heyecan yarattı.

Malum önlenemez yükselişi süren hayat pahalılığı en çok emeğiyle geçinenleri ve gariban emekliyi vuruyor. Akaryakıttan, şekere, ay çiçek yağına ve diğer temel tüketim maddelerine zam gelmeyen gün yok gibi. Aylık ve maaşları son derece kısıtlı olan milyonlarca sabit gelirli kitle, hayat pahalılığı ile artık baş edemiyor. “Geçinemiyoruz” çığlıkları göğü yeri inletiyor.

Zira yılbaşında asgari ücrette hatırı sayılır oranda yapılan artış, memur ve emekliye verilen zam yılın ilk 2 ayında eridi gitti. Market ve çarşı pazarın uçuk fiyatları maaş artışlarını yel gibi savurdu. Hal böyle iken memur, emekli, emekçi, dul ve yetim haklı olarak ara zam beklentisine girdi.

 Hayat pahalılığı gündemin ilk sırasında yerini korurken AKP’li yöneticiler maaş zammı ve çalışanların uzun süre beklediği, lakin bugüne dek hep ötelenen yasalar hakkında peşi peşine açıklama yapmaya başladı. Onların birden dile getirdiği emeğe yönelik başlıklar topluma umut aşılarken, “İktidar baskın seçime mi hazırlanıyor?” sorusu da akıllara geldi.

Cumhur İttifakı’nın liderleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli seçimin zamanında, 2023 yılı haziran ayında gerçekleştirileceğini sürekli dile getiriyor.

Ayrıca TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren Seçim Yasası’nda değişiklik içeren teklif kısa sürede yasalaşacak. Anayasa’nın 67. maddesinde, “seçim kanunlarında yapılan değişiklikler yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” denilmektedir. Buna göre seçim barajını yüzde 7’ye düşüren yeni değişikliğin en erken 2023 nisan ayında gerçekleştirilecek seçimde uygulanması gerekiyor.

Cumhur İttifakı eğer bu yıl içinde baskın seçim kararı alırsa, özenle hazırladığı yeni seçim yasası uygulanmayacak ve seçim barajı yüzde 10 olarak kalacak. O zaman da “Bu kadar çaba ve yoğun çalışmalar sonucu seçim yasasında niye değişikliğe gittiler?” diye de sorulacak.

Yani bir yanda emeğe ve emekliye yönelik düzenlemelerin aniden gündeme getirilmesi, diğer yanda seçim yasasında gerçekleştirilen değişiklik. Bakalım savlandığı gibi baskın seçim olacak mı?

Bu arada, temmuzda memur ve memur emeklisine yüzde 7, işçi ve Bağ-Kur emeklisine ocak-temmuz arasında gerçekleşecek 6 aylık enflasyon oranında zam verilecek. Önemli olan bu rakamların artırılması.