Siyasi irade yetkililerinin belirli aralıklarla dile getirmesine karşın temmuzda asgari ücrete ara zam yapılması gündemde bulunmuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, asgari ücrete ara zamma ilişkin konuşmaması umutları suya düşürdü. 
Memur ve memur emeklisinin yıllardır beklediği 3600 ek gösterge yasasının kısa sürede çıkarılarak 2023 yılı başında hayata geçirileceğini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 milyon emekçinin merakla beklediği asgari ücret zammına hiç değinmedi. 
İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın günler önce duyurduğu “müjde”yi bekledi. Lakin bekledikleri sevindirici haberi onlar da alamadı. Oysa 2.500 lira olan en düşük emekli aylığının yükseltileceğini umuyorlardı. Yani 10 milyon asgari ücretli ile 11 milyon dolayındaki SSK ve Bağ-Kur emeklisinin hevesi kursağında kaldı. Salt 6 milyona yakın memur ve memur emeklisi sevindi.
Yılbaşında yüzde 50.5 gibi son yılların en yüksek zammı ile 4.253 liraya yükseltilen asgari ücret 10 milyon emekçiyi bir hayli sevindirmişti. Ayrıca işçi sendikalarının talebi doğrultusunda asgari ücret vergi dışı bırakılmıştı. Tüm bu gelişmeler emekçiler adına önemli kazanımdı. Lakin her evin mutfağını kor gibi yakan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon asgari ücreti yılın ilk 2 ayı sonunda kar gibi eritti, milyonlara dar gelirli emekçinin satın alma gücünü geriletti.
Azgınlaşan, yükselişi önlenemeyen enflasyon karşısında memur ve emeklisi gibi asgari ücretli de cepten yemeye başladı. Ocakta ücrete yansıtılan yüzde 50.5 oranındaki artış kuş olup uçtu. Seyreden olumsuzluk karşısında asgari ücrete temmuzda ara zam formülü gündeme geldi. Siyasi irade yetkilileri de çeşitli açıklamalarıyla bu seçeneğin gerçekleşebileceği mesajını verdi. Ne ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun aralık ayında toplanacağını işaret etmesi yeşeren umutları kuruttu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanın söylediklerini onaylamış olmalı ki geçen haftaki kabine toplantısının ardından ara zammı hiç ağzına almadı.
Aslında asgari ücretin yılda birden fazla saptanmasının önünde yasal engel yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı isterse komisyonu aralık ayını beklemeden temmuzda toplantıya çağırabilir. Komisyon da rahatlıkla asgari ücreti yeniden belirleyebilir. 
İşçi tarafı buna dünden razı. İşverenler de can yakan hayat pahalılığı karşısında asgari ücrete ara zam yapılmasının zorunlu olduğunu dile getirmeye başladı. Yani patronlar da asgari ücretin artırılmasını istiyor. Lakin siyasi irade onay vermeden gerçekleşmesi olanaksız. Sonuçta 10 milyon emekçi aralık ayını bekleyecek.
Türkiye, Arnavutluk’un ardından Avrupa’nın en düşük ikinci asgari ücretli ülkesi. Lüksemburg, İrlanda, Hollanda, Belçika ve Almanya Avrupa’nın en yüksek asgari ücretine sahip ilk 5 ülkesi. Sondan ikinci sırada bulunduğumuz bu tabloda yukarılara tırmanmak için asgari ücretin mutlaka yeniden saptanması gerekiyor...