Başta bankalar olmak üzere zamanında ödenmeyen tüm borçlar için haciz işlemi başlatılabiliyor. Haciz süresi içerisinde mağdur olmamak için vatandaşların dikkat etmesi noktalar bulunuyor. İşte icra takibi hakkında bilmeniz gerekenler..

İCRA TAKİBİ

Tüm alacaklılar, alacaklarını alabilmek için mahkemeye başvurmaz. Asliye mahkemelerinde bulunan icra dairelerine başvurularak da haklarını almak isteyebilirler. İcra takipleri internet üzerinden yapılabiliyor.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

İcra takipleri, borcun miktarına göre yetkili icra daireleri tarafından yapılıyor. Başlatılacak olan takip, mahkeme kararına dayanıyorsa, her icra dairesinden yapılabilmektedir. İlamsız takiplerde de başvurulacak adres ikametgahın olduğu icra dairesi ile takibe esas olan akdin yapılacağı icra dairesi de olabilmektedir.

İTİRAZ İÇİN 7 GÜNLÜK SÜRE

Yapılan takiplere itiraz edilebilmektedir. İlamsız olan takipler için 7 gün içerisinde takibin yapıldığı icra dairesine itirazda bulunulabilir. Bunun için yazılı ya da sözlü olarak başvuru yapılır. Ancak başvurunun kesinlikle 7 gün önce yapılması gerekmektedir. Aksi durumda takip kesin hale gelir.

HANGİ MALLAR HACZEDİLMEZ?

İcra ve haciz ile karşı karşı kalanlar hangi mallar haczedilmez? sorusunu soruyor. Haczedilemeyen mallar şu şekilde:

Kamu malları

Aynı yerde yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya ve aynı amaçla kullanılan eşyaların birden fazla olması halinde bu mallardan biri

Öğrenci bursları

Bağkur ve SSK emekli maaşları

Çalışanların dört birinden fazla olan maaşlar

HAPİS CEZASI VERİLİR Mİ?

İcra takibinde olan bir kişi, itirazda bulunacağı süre iççerisinde borca yeterli olacak kadar mal varlığı beyanında bulunması gerekiyor. Mal beyanında bulunmayan borçların cezası mümkün. Bu durum halk arasında tazyik hapsi olarak ifade edilmektedir. Bu süre 3 aydan fazla olmayacağı gibi, kişinin mal varlığı beyanında bulunması durumunda da ortadan kalkmaktadır.