Atatürk Üniversitesinde "2. Abdülhamit’in Yıldız Albümlerinde Erzurum" konulu fotoğraf sergisi açıldı.

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin, Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Atik ve okutman Cüneyt Korkut tarafından üniversitenin Kültür Merkezinde açılan sergide, 2. Abdülhamit’in Yıldız Albümlerinde yer alan Erzurum’a ait 46 tarihi fotoğraf yer alıyor.

Fotoğrafların tarihsel süreç içerisindeki yeriyle bir asır öncesine ait Erzurum yansımalarını bir araya getiren sergide, karlar şehri Erzurum, siyah beyaz karelerle ziyaretçilerini geçmişe götürerek nostalji yaşatıyor.

Prof. Dr. Gezgin, açılışta yaptığı konuşmada, fotoğrafın kayıt altına aldığı ve belgelediği en önemli unsurlardan birisinin de kentler olduğunu söyledi.

Bir kentin tarihini ve toplumsal belleğini sorgulamak için arşivlere yönelip o kentin fotoğraf karelerine ulaşılması gerektiğini belirten Gezgin, çalışmanın tarih ve kültür şehri Erzurum’un geçmişini belleklere nakşettiğini kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Atik ise 2. Abdülhamit’in devleti yönettiği Yıldız Sarayı’nın yönetim işlevinin yanı sıra sanat eğitiminin verildiği ve üretimin yapıldığı bir mekan olarak da kullanıldığını ifade etti.

2. Abdülhamit’in isteği üzerine Osmanlı’nın dört bir yanından çekilen fotoğraflardan oluşan yüzlerce albümün, büyük bir görsel arşivin ortaya çıkmasını sağladığını belirten Atik, "Bu albümlerden en ünlüsü ise ’Yıldız Albümleri’dir. Bu fotoğrafların ne zaman çekildiği bilinmese de 1880’li yılların sonuna doğru çekilmiş olma ihtimali çok yüksektir. 2. Abdülhamit döneminde Yıldız Sarayı’nda var olan eserlerin tamamı, yangın çıkması sonucu İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesine getirilir. Sergide bu albümden kareler yer alıyor." diye konuştu.

Akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgiyle ziyaret edilen sergi, 13 Ekim’e kadar açık olacak.