Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “İklim değişimi azaltımı projesi” kapsamında Muğla’nın Fethiye ilçesinde eğitim verildi.

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) Fethiye şubesi toplantı sonunda gerçekleşen eğitimde, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray ile çevre mühendisi İbrahim Uysal’ın açılış konuşmalarının ardından, Marmara Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Dünya Rüzgar Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, katılımcılara iklim değişiklinin etkileri ile önlenmesi için yapılması gerekenler konusunda sunum yaptı.

Eğitimin ardından gazetecilere açıklama yapan Uyar, "Atmosferde bulunan buz tabakalarının hepsinin erimesi durumunda deniz seviyesi 70 metre yükselir. İklim değişiklinin önüne geçebilmek için kesin çözüm, fosil yakıtlarının durdurulması" dedi.

Uyar, konuşmasının devamında “İklim değişiklinin önüne geçebilmek için kesin çözüm fosil yakıtları durdurmak. Tümüyle durduramasak bile yaklaşık 60 yılda normaline dönebilir. İklimdeki oynamalar nedeniyle ısınınca çok ısınıyor. Sıcak dalgası geliyor, bazı yerlerde 500 kişi ölüyor. Bin yıldır alıştığımızın dışında olaylar yaşanıyor. Türkiye’nin güneyi çöllerle kaplı. Buralara daha az yağmur yağıyor yada yağmur yağınca öyle çok yağıyor ki sel oluyor. Aşırılıklar fazla oluyor. Okyanusta sürekli fırtınalar yaşanıyor" diye konuştu.

İngiltere’de yeni yapılan binaların kendi enerjisini üretmek zorunda olduğunu belirten Uyar, “Böyle yapılmazsa ruhsat verilmiyor. Yenilenebilir rüzgar, güneş, jeotermal ve bio enerji gibi kaynakları kullanmalıyız. 2023’e kadar biz yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçebiliriz. Yüzümüzü çözüme dönersek daha verimli binalar yapabiliriz. Bunun için gerekli kaynağımız da teknolojimiz de var. Kömür, petrol yakılmayacak ki oraya doğru da gidiyor. Kömür ve petrolün müşterisi azaldığı zaman fiyatı düşüyor, daha çok talep olduğu zaman fiyatı yükseliyor. Yenilenebilir enerji kaynağı ücretsiz olduğu için daha çok insan kullanınca bunların fiyatı düşecek” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray ise "Projenin amacı iklim değişikliğine dur diyebilmek için yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla nasıl kullanılabileceğidir. İklim değişikliğiyle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla yapılan çalışmamız Avrupa Birliği’nden hibeyle gerçekleşiyor. 162 bin avro değerindeki projedeki ortaklarımızda il genelindeki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları bulunuyor" diye konuştu.