Yerel seçimlerin arifesinde bu 94 ruhu dile getirilmeye başlandı. Öncelikle bu 94 ruh ne ifade ediyor.  .Bunun hikâyesi nedir? 
Refah Partili belediyelerin halkı merkeze alan yeni belediyecilik anlayışı ve bu anlayıştan hareketle üretilmiş uygulamaları tartışılmıştır. Refah Partisi (RP) 1 Kasım 1992 Ara Yerel Seçimlerinde kazandığı belediyelerde başarılı bir performans ortaya koymuş ve bunun sonucu olarak 27 Mart 1994’te yapılan yerel seçimlerde İstanbul ve Ankara Büyükşehir belediyeleri ile birçok il belediyesini kazanmıştır.
Ara seçimlerde İstanbul’un 4 büyük ilçesi kazanılmış gösterilen başarı üzerine 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde o zaman ki Refah Partisi başta İSTANBUL ve ANKARA olmak üzere birçok il ve ilçelerde belediyeleri kazanmıştır.
Cumhurbaşkanımız Sayın RECEP TAYYİP Erdoğan’da İstanbul Belediye Başkanlığını kazanmıştır. Böylece REFAHLI BELEDİYELER başarılı bir durum sergileyince bu 94 belediyeciliği tarihe geçmiş oldu. Cumhurbaşkanımız ara seçimlerde de Beyoğlu Belediye başkanlığını çok az bir oyla kaybetmiştir.
Merhum Başbakanımız PROF Necmettin Erbakan’ı liderliğinde Refah Partili belediyelerin tarih yazması siyasi tarihimize 94 ruhu tabiriyle yerleşmiş oldu. Doğal olarak bir önceki Belediyelerin cidden başarısız olmalarının bunda payı büyük olmuştur. 
 RP seçmenlere; adalet, dürüstlük, insanca ve kardeşçe bir yönetim, rüşvetin kökünü kazıyan, güvenilir ve kul hakkına riayet eden, herkese eşit muamele eden bir yönetimi vadetmişti.
RP’li belediyeler, “seçtiklerini denetle, ayrımsız yönetim, güler yüzlü belediye” vb. sloganlarla halkın katılım ve denetimine açık ve halka daha yakın bir belediyecilik anlayışını hâkim kılmışlardır.
 RP’li belediyelerde uygulamaya konulan “Halk Meclisleri” “Beyaz Masa” “Halk Saatleri” ve “Sosyal Belediyecilik” uygulamaları da bu hedef ve ilkelerin sonucu olarak kurulmuştur
^^ 94 RUHU diye tanımlanan işin özünü şu ilke oluşturuyordu.(   Halkı karar mekanizmalarına katan, halkın denetimine imkan veren, halkla belediye arasındaki ilişkiyi daha insani bir çerçeveye taşıyan yeni bir yönetim anlayışı sergilemek) .
 Halkı siyasetin daha aktif öznesi yapmayı hedefleyen bu yeni siyasi üslup ve anlayış RP'nin genel seçimlerde de başarılı olmasına imkân veren bir sonuç üretmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Belediyesindeki başarılı hizmetlerini ve tecrübesini iktidarının belediyelerine örnek olarak sunmuştur.
Bu ilke ve ruha uygun hareket eden belediyeler gerçekten başarılı olmuş ve AK Parti iktidarının genel seçimlerde de katalizörü olmuştur.
Bu nedenledir ki bu yerel seçimlerde yeniden94 ruhu gündeme gelmiştir.