Türk Milleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri ararken büyük bir lider Mustafa Kemal Atatürk ortaya çıktı ve Samsun'a ayak basarak “Kurtuluş” yolunu açtı. Dolayısıyla Atatürk'ün 16-19 Mayıs 1919 İstanbul'dan başlayan yolculuğu bir kurtuluş dönemini simgeler.

MAYISIN ÜÇÜNCÜ HAFTASINDA YAŞANANLAR NELERDİR?

19 MAYIS'IN ANLAM VE ÖNEMİ

16 MAYIS 1919

Tümgeneral Mustafa Kemal, Galata rıhtımından bir motorla Kızkulesi açığında demirli bulunan Bandırma'ya geçer çünkü vapurun işgalciler tarafından aranacağı haberi gelir. Bandırma hareket ettikten sonra düşman zırhlılarının arasından geçerken Mustafa Kemal güvertede şöyle der arkadaşlarına: 'Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silâh kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu'ya ne silâh, ne cephane götürüyoruz; biz ideali ve imanı götürüyoruz!'

17 MAYIS 

Mustafa Kemal, meclisteki gizli oturumda şöyle konuşur: "Millî amaçlarımızın temin ve elde edilişi amacıyla her türlü girişimde bulunmamız için icra Heyeti'ne yetki vermiştiniz. Biz o yetkiye dayanarak tabiî her tarafta girişimlerde bulunmaktayız. Ancak bu girişimlerin eylem haline dönüşmesi için tarihe karşı, millete karşı çok düşünmek mecburiyetindeyiz ve bu düşünceler son eylemin yaklaştığını anlattığı zaman zannediyorum ki, Yüksek Heyetinizde gereken kanaat ve güven oluşacaktır."

19 MAYIS

Türk tarihi açısından büyük önem taşıyan 19 Mayıs 1919 Atatürk'ün ilk Samsun'a ayak basışıdır.19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.Atatürk türk gençliğine ve fikirlerine önem vermiş ve gelecek nesilleri türk gençliğine emanet etmiştir. TürkMilleti Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde çareler ararken, Mustafa Kemal ve karargahını taşıyan Bandırma vapuru, sabah saat 6:00 sıralarında Samsun limanına girer ve sandallar aracılığıyla arkadaşlarıyla beraber karaya çıkan Paşa, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgi ile karşılanır. Böylece Milli Mücadele'miz fiilen başlamış olur. bu gün, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.