Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi ekibi olarak sokağın nabzını tutmaya devam ediyoruz. Ekibimiz Samsunlu vatandaşlara, "Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı nasıl değerlendiriyorsunuz?'' diye sordu.

BÖYLE OLMAZ
Ramazan AKSOY: Üniversite sınavında eskiden tek tip sistem oluyordu şimdi de öyle olmasını talep ve arzu ediyorum. Şu an vatandaşlar 2-3 sınava giriyor, böyle olmaması gerekiyor.Tek tip sınav sistemi her zaman daha iyidir.

BÜYÜK DEZAVANTAJ
Serdar SEVİNÇ: Öğrenci açısından sınavların peş peşe olması çok büyük bir dezavantaj. Öğrenci bugün girdiği sınavın stresinden mi çıksın yarın ki sınavı mı düşünsün. O yüzden bu sistem büyük bir dezavantaj oluyor. Bir de her ilde üniversitede yetişmiş insana iş verebiliyor muyuz? Mezunlara iş verebiliyor muyuz? Zaten eğitim sistemimiz çökmüş durumda, matematik seçmeli ders olmuş, din dersi zorunlu ders olmuş. Üniversitelere nasıl adam sokacağız, matematiksiz ne yetiştireceğiz? Çocuklarımıza hayırlı olsun.

SİSTEMİ BEĞENMİYORUM
Erkan YALÇIN: Üniversite sınavına giriş sistemini beğenmiyorum ama mevcut başka bir sistem yok, mecburen bir sınav olması gerekiyor. Tabi okul eğitimiyle beraber paralelinde giden sınav sistemi olması her zaman öğrenciler için iyi olur.

KALDIRILMASI GEREKİYOR
Şevki TOPÇU: Üniversiteye sınav ile girilmesini çok saçma buluyorum. Çünkü insan kendi istediği üniversiteye, bölüme sınavla değil de kendi isteğiyle sevdiği bölüme gitmesi daha iyi. O yüzden üniversite sınavlarının kaldırılmasından yanayım.

OTURMUŞ BİR SİSTEM YOK
Kerim BASMACI: Şu an ortada oturmuş bir sistem mevcut değil. Ne olduğunu anlamış durumda değiliz, çok karışık bir sistem. Sistemi beğenmiyorum, zaten kimse beğenmiyor.  Sürekli değişiklik gösteriyor. Bu durum da ister istemez etkiliyor.

YAZIKLAR OLSUN
Sabri YILMAZ: Genç çocuklarımızın duygu ve düşüncelerini, geleceklerine ipotek koyup sahtekarlıklarla  kendi taraftarlarını üniversiteye sokup bilinçsiz  meslek sahibi yapıyorlar. Ülkemizin şu anda bu duruma gelmesinin sebebi de budur. Gerçek bilgi kişilerin sınava girip tekniği, teknolojiyi yönetmesi gerekiyor. İsrail kim ki biz teknoloji olarak İsrail'in peşinden gidiyoruz. İşte bizim çocuklarımıza verdiğimiz değersizlik burada. Yazıklar olsun bu sistemi getirenlere. 

HUZURSUZLUĞA YOL AÇAR
Muharrem KARAGÖZ: Üniversite sınavları yıllardır alışıla gelmiş bir metot. Üniversiteye giriş için öğrencilerin ilk basamağı. Bazı ülkelerde bu sınavsız oluyor. Türkiye'de de sınavsız olmasını gönülden isterim. Son zamanlarda yabancı uyruklu vatandaşların sınavsız üniversiteye gireceği söyleniyor. Türkiye'nin geleceğini bu açıdan hiç iyi düşünmüyorum. Çünkü bu durum ayrımcılık oluyor ve huzursuzluğa yol açacağına inanıyorum.  O yüzden herkes için üniversiteye girmek sınavsız olmalı.

HAK EDEN KAZANMALI
Bülent ER: Üniversiteye girmek için muhakkak sınav olması gerekiyor. Çünkü hak eden, çalışan kazanmalı. Tabi şu anki eğitim sistemi oldukça kötü. Sınavları kazanmaları için aileleri ağırlıklı olarak yetiştirip desteklemeleri gerekiyor.

SINAV YAPILMAMALI
Erdoğan TÜYLÜ: Her gelen hükümet kendine göre düzen kuruyor. Dolayısıyla sistem  sürekli değişiklik gösteriyor.  Bence sınav yapılmaması lazım. Çocuklar okul başarılarına göre yönlendirilmeliler diye düşünüyorum. 

GEREKSİZ BULUYORUM
Resul GÜLÜM: Üniversite sınavlarını gereksiz buluyorum. İnsanların yeteneklerine göre sınıflandırmayan, sınav üzerinden insanların hayatına yön veren bir sistem. Bana çok saçma geliyor. Daha çok insanların yeteneklerine göre yapılması tarafındayım. 

Ebru ÖZTÜRK- Uğur ATICI