2012 yapımlı Ali Vatansever'in SAF filmi, Fikirtepede'de bir gecekonduda yaşayan genç bir çiftin kentesel dönüşüm söylentileri sonrası değişen hayatlarını konu alıyor. Kamil, Fikirtepe'de Remziye ile bir gecekondu mahallesinde yaşayan evli bir çifttir. Naif bir adamdır ve yan mahallede yürütülen kentsel dönüşüm projesinin şantiyesinde çalışmaya başlar.

Genellikle doğa ve insan arasındaki iletişimsizliği konu edinen işler üretmeyi sevdiğini belirten Vatansever, filmle ilgili şunları söylüyor: "Fikirtepe’ye yaptığım keşif gezilerinden birinde, ilginç bir ana şahit oldum. Güneş batmaya yakındı; etraftaki şantiyelerdeki çalışmalar hızlı bir biçimde devam ediyordu, toprak yolun üzerinden geçen kamyonlar etrafı toz duman içinde bırakıyordu… Biraz ilerde, iki kadın ellerinde poşetler, alışverişten dönüyordu. Beni şaşkına çeviren, devasa boyuttaki yıkımın estetiği değil de, bu iki kadının en olağanlığıyla günlük yaşamlarına devam edebilmeleri olmuştu aslında. Biz orada yaşayan insanları, çevrelerinde olan bitene her daim direnen birer Don Kişot zannediyorduk. Oysa gerçekte durum bambaşkaydı. 

Bu an bana yepyeni bir kapı araladı, nasıl oluyordu da biz direniş halinden kabulleniş haline geçiş yapabiliyorduk? Bir noktadan sonra nasıl her şeyi bu kadar kanıksayabiliyorduk? Senaryo bağlamında, kentsel dönüşümden çok insan doğasının değişimi üzerine gitmem gerektiğini bu sayede anladım. 

Biz hep kentin dönüşümünü tartışıyorduk, aslında dönüşen şehirden çok bizim insanlarımızdı. Şehrin dönüşmesi ise sadece bir sonuçtu. Merkeze almamız gereken ve tartışmamız gereken asıl nokta, insanımızın dönüşüyor olmasıydı. Bu gri alanı, insandaki bu ruhsal dönüşüm halini ekrana yansıtmak istediğimi biliyordum. Dönüşen kentler mi, yoksa insanlar mı? Şehir bizi sürekli dışımızdaki güçlerle savaşmaya zorlarken, aslında biz kendimiz neye dönüşüyoruz? Kötülere direnirken aslında biz kendimiz ne kadar iyi ve saf kalabiliyoruz? “Saf”, bir yandan izleyiciyi bu sorularla baş başa bırakırken bir yandan da filmin kahramanları Remziye ve Kamil ile birlikte dokunaklı bir yolculuğa çıkarıyor." 

Kalın sağlıcakla...