Samsun ve ilçelerinde irili ufaklı oluşmuş birçok göl bulunmaktadır. "Samsun gölleri", bu göllerin oluşumu, isimleri, ve nerede olduklarına dair tüm detayları bulabileceğiniz yazımızı sizler için derledik.

İŞTE SAMSUNDAKİ GÖLLER

Samsun'da Ladik, ÇarşambaBafra ve Terme ilçelerinde göl bulunur. Çarşamba ve Bafra'da bulunan göller delta gölleridir. Ladik Gölü ise oluşum bakımından ayrı karaktere sahiptir.

LADİK GÖLÜ

Ladik ovasının doğusunda Ladik'e 10 km. uzaktadır. Uzunluğu 5 km., genişliği ise 2 km.'dir ve yüzölçümü km²'dir. Derinliği ortalama 3-5 metre arasındadır ve elips şeklindedir. Akdağ yamaçlarından inen sularla beslenir. Göl fazla sularını bir kolla Tersakan Çayı'na boşalır. Denizden yüksekliği ortalama 900 metredir. Gölün etrafı bataklık ve sazlıktır. Halk ise bu sazlardan güzel hasırlar dokumaktadır.

BAFRA GÖLLERİ

Bafra ovası tamamen Kızılırmak tarafından meydana getirilmiştir. Nehrin iki tarafında çukurlar meydana gelmiştir. Bu çukurlarda göller oluşmuştur. Bunlar Kızılırmak'ın batısındaki Karaboğaz ve doğusundaki Balık Gölü'dür. Balık gölü en önemlisidir ve bu gölde balık avcılığı yaygındır. Bafra'da bu göllerden başka Dutdibi, Liman, Uzungöl ve Tombul Göl gibi birçok irili ufaklı göller vardır.

ÇARŞAMBA GÖLLERİ

Bafra gölleri gibi Çarşamba gölleri de denize yakın alanda deltada bulunur. Akçagöl, Akarcık, Dumanlı gölleri en önemli olanlarıdır. İlçenin içinde Körırmak adıyla anılan göl, ırmak yatağının değişmesiyle meydana gelmiştir. Bu göllerin bazılarında çapak, akbalık ve sazan gibi çeşitli balıklar avlanır.

SİMENİT GÖLÜ

Simenit gölü Terme'dedir ve Terme çayının yatağının değişmesiyle meydana gelmiştir. Gölde balık avcılığı yapılmaktadır.

Nedim Aydın

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.