Avusturya Federal Parlamento Yeşiller Partisi Milletvekili Alev Korun, Avusturya Parlamentosu’nda kabul edilen İslam Yasası’nın olumlu yönlerinin de olduğunu ancak olumsuz yönlerinin çok daha ağır bastığını söyledi.
Avusturya Federal Parlamento Yeşiller Partisi Milletvekili Alev Korun, Avusturya Parlamentosu’nda kabul edilen İslam Yasasını değerlendirdi. Korun konuşmasında, "Hükümet partileri yani Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Hristiyan Demokrat Parti’nin (ÖVP) oylarıyla İslam kanunu kabul edildi. Meclisten geçti. Yeşiller ve diğer muhalefet partileri kanunu reddetti. Ama hükümet partileri çoğunluğa sahip olduğu için sayıları kanunu geçirmekte yeterli oldu" diye konuştu.
Korun, "İslam yasasında küçük bir değişiklik oldu. Büyük ölçekte değişiklikler değil. Onlardan bir tanesi cami derneklerinin değiştirilmesi ve kapatılması konusunda olan sürenin 1 Mart 2016’ya kadar uzatılmış oluyor. Ondan önceki durumda 2015’in sonuna kadar bir süre öngörülmüştü. Onun dışında bir değişiklik olmadı" ifadelerini kullandı.
Kanunun İslamiyet ile alakalı olmayan pek çok konuyla birbirine karıştırıldığına dikkat çeken Korun şunları söyledi:
"Yapılan konuşmalarda da aşırı sağcı partiler İslam ile terörü birbirine karıştırıp, zorla yapılan evliliklere kadar ki bu kanunun bunlarla alakası yok. Birçok konuyu birbirine katarak yine prim yapmaya çalıştılar. Şu da ilginç bir olay. ÖVP Meclis Grubu Başkanı, ’Biz bu kanunu sadece Müslümanlar için yapmadık. 8 buçuk milyonluk nüfus için yaptık ki Avusturyalılar kendilerini güvende hissedebilsinler diye’ dedi. Yani hükümet partilerinin de bu kanunu kısmen güvenlik kanunuyla karıştırdığını gösteriyor."
"KANUNUN OLUMSUZ YÖNLERİ DAHA AĞIR BASIYOR"
Tartışmaların kısmen seviyeli olduğunu ama hükümetin de olaya nasıl baktığını ortaya koyduğunu belirten Korun, "Ama şunun da altını çizmek lazım. Avusturya devletinin, örneğin imamların veya papazların maaşlarını ödemesi yasak. Durum böyle olunca başka veya yabancı bir devletin imamlarının maaşlarında ödemesi yasak Avusturya anayasasına göre. Kanunla yapılmak istenen bazı şeylerde gerçekten düzeltilmesi gereken konular. Aynı zamanda bu kanunda imamların üniversitede eğitilmesi konusunda da çok olumlu bir gelişme de var. Kanunun olumlu olan noktaları da var ama olumsuz olan noktaları daha ağır basıyor" şeklinde konuştu.
Yeşiller Partisi’nin yasayı reddettiğini söyleyen Korun, "Yeşiller olarak bizim karşı çıkmamız, kabul etmememizin nedeni de, genel şüphe olsun, başka diğer konular olsun bu noktalarda kanunu desteklemememiz o nedenle reddettik. Şu anda meclisten geçti. Bu nedenle de bu İslam kanunu yürürlüğe girecek" diye konuştu.
Korun, "Partiler arasında büyük farklı gerekçeler var. Aşırı sağcı parti, ’Çok sıkı bir kanun olması lazım, yani Müslümanları daha çok zora sokacak kanun olması lazım’ diyerek reddetti. Yeşiller ve NEOF iki partinin reddetmeleri konuları birbirlerine çok yakın. Müslümanları genel şüphe altına koymak. Devletin kanunları öncelikle gelir konulu yazının İslam kanununa konması. Yurt dışından sürekli finansmanın durdurulmasını da hükümetin koymayı planladığı kuralların gerçekçi olmadığını düşünüyoruz. Bu kurallar fazla bir şey değiştirmeyip şu ana kadar olan para akışını sadece başka kanallara iletebileceği gibi düşünce var. Yeşillerle NEOS’un kanunu reddetmeleri birbirine yakın oluyor" ifadelerinde bulundu.
"ANAYASA MAHKEMESİ YOLU HER ZAMAN AÇIK"
"Hukuk devletinde Anayasa Mahkemesi yolu her zaman açıktır" diyen Korun, "Hukuk devleti dediğimiz şey, bir kanunun yanlış olduğunu düşünen, bir kanunun kendisine zarar verdiğini düşünen vatandaşların kanuni haklarını kullanarak Yüksek Mahkemeye başvurması demektir. Her kanunda olduğu gibi bu kanunda da hukuk yolu tabii ki açık. Önümüzdeki aylarda böyle bir başvuru olacak mı ve en önemlisi de Avusturya Anayasa Mahkemesi bu başvuruya nasıl bir cevap verecek onu hep beraber göreceğiz" şeklinde konuştu.