SAMSUN (AA) - Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hüban Gönülol, kışın hastalıklara yakalanmamak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme önerilerindu bulundu.

Gönülol, yaptığı yazılı açıklamada, sonbaharın kendine özgü hastalıkları da beraberinde getirduğine dikkat çekerek soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi bir çok hastalığın görülme sıklığının bu aylarda arttığını kaydetti.

Vücudu hastalıklardan korumakla görevli bağışıklık sisteminin aylarca sürecek savaşa hazır olması için beslenmenin önemine işaret eden Gönülol, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Havaların serinlemeye başlamasıyla birlikte bağışıklık sisteminizi de güçlendirmeniz büyük önem taşıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu da yeterli ve dengeli beslenmekten geçiyor. Karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve yağdan oluşan besin gruplarını günlük ihtiyacınız kadar dengeli almak enfeksiyonlardan korunmak için büyük önem taşıyor. Bağışıklık sisteminde vitamin ve minerallerin önemi büyüktür. Son yıllarda yapılan araştırmalar, antioksidan vitaminlerin (A, C, E vitaminleri) bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre zararı, doku hasarına yol açan serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırdığını göstermiştir. Yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. Vücutta savunma sisteminde görev alır, lenfosit yapımı ve antikor oluşumunu arttırır böylece enfeksiyonlara karşı vücudu korur."

Gönülol, en önemli antioksidanlardan birinin de C vitamini olduğunu belirterek, "C vitamini virüs engelleyicidir, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, vücudu bakteri toksinlerinden korur, savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir." dedi.

Açıklamasında Gönülol, ayrıca, yağ tüketi, probiyotik içeren besinlerin, gün içerisinde tüketilen karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminlerin dengeli ve yeterli tüketilmesinin önemini dile getirdi.