Muğla’nın Seydikemer ilçesinde serada yetiştirilen muzun hasadı yapıldı. Hasat törenine Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, Başkan Yardımcısı Ramazan Kaynak, Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ve çiftçiler katıldı.

Örtü altında genellikle domates üretiminin yapıldığı ilçede alternatif ürün arayışına giren çiftçilerden Faruk Akaya 2 yıl önce kurduğu 200 dönümlük serada muz yetiştirdi. Bu yıl 160 Bin ton ürün yetiştirip hasadına başladı.

Seraları gezerek bilgi alan Kaymakam Haktan Gökçekuyu, mikroklimaya sahip olan Seydikemer, Türkiye’de ender rastlanabilecek bir özelliğe sahip olduğunu belirtti. Gökçekuyu ”İşletmemizi ziyaret ederek ilk hasadı da gerçekleştirmiş olduk. 200 dönümlük bir alana yayılmış bir işletme. Biz Seydikemer de bu tip yatırımcıların açması noktasında bize düşen görev neyse yapmaya hazırız. Amacımız her zaman Seydikemer’in önünü açmak, kalkınmasını, gelişmesini, büyümesini sağlamaktır. Muz ve diğer alternatif ürünlerin de Seydikemer’de olabileceğini biliyoruz. Doğasıyla iklimiyle sıcaklık ortalamasıyla bu tip tropikal meyvelere yetiştirilmesi noktasında mikroklimaya sahip olan Seydikemer, Türkiye’de ender rastlanabilecek bir özelliğe sahip” dedi.

80 dönüm olarak kurulan serayı 200 dönüme çıkarttıklarını ve bu yıl da 400 dönüm daha seranın yapımının devam ettiğini söyleyen işletme sahibi Faruk Akay; "Dönümden 7-8 ton arası muz alıyoruz dedi. Mersin’den buraya yatırım yapmak için geldik. Eşen bölgesinde topraklar oldukça verimli. Toprağın verimli olduğunun analizini yaptıktan sonra 80 dönüm kapalı sera yaptık. Sonrasında ise 200 dönüme tamamlayıp 32 bin adet muz fidanı diktik. Bu yıl Allah nasip ederse 400 dönüm kapalı muz serası yapımını da bitireceğiz. 1 Dönümden 7 -8 ton arası muz almayı hedefliyoruz. İşletmemizdeki işçilerimiz bu bölgenin insanı. Bölgeye faydalı olmak adına ne gerekiyorsa yapıyoruz” diye konuştu.

Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz ise Demirler mahallemizdeki muz seralarının Seydikemer’i yeni bir ürünle tanıştırdığını söyledi. Otgöz “Bu örnek davranışından dolayı girişimci muz üreticisi Faruk Akaya’yı tebrik ediyorum. 200 dönümlük bir seranın yapılması Seydikemer için bir gurur kaynağı. Üreticimiz 400 dönüm daha sera yaparak hem işi büyültecek hem de işsizlik sorununu ortadan kaldıracak. Geçen yıl ilk ürünü alan çiftçimiz, bu yıl da güzel ürün elde etti. Tüm Seydikemerliler adına kendilerine teşekkür ediyorum ve Allah bol kazanç versin diyorum” ifadelerini kullandı.

Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise "2016 yılında ilk deneme hasadını aldığımız serada bu yıl ürün daha da kaliteli oldu. Verim istediğimiz noktaya ulaştı. 2017 yılının ilk hasadını yaptık. İstihdama katkı sağlandı. Diğer yatırımcılarımız da kırsal yatırım programları kapsamında yüzde 50 hibe destekli bu tür seraları yapabiliyorlar. Yatırımcılarımızı artık çoğaltmak istiyoruz" dedi.