2020 yılı memur ve emekli maaş zammı oranı aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile belli oldu. Memur ve emekli memur maaşı yüzde 5.49 oranında, SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşları da yüzde 6.49 oranında artırılırken, en düşük emekli maaşı ise bin 256 liraya yükseldi.

YAPILAN ZAM YETERSİZ 

Samsun Medya Grubu'na bağlı Samsun Canlı Haber ekibi,  vatandaşlara mikrofon uzatarak, "Emekliye ve memura yapılan zam hakkında ne düşünüyorsunuz?" diye sordu. Samsunlu vatandaşlar ise yapılan zammın yetersiz olduğunu savundu.

MEMNUN DEĞİLİM

Mehmet YÜCEL: Ülkemizde zam oranları enflasyon üzerinde hesaplandığı için emekli maaşına yapılan zamdan memnun değilim. Çünkü yeni yılla birlikte gelen birçok zam var ve emekliye yapılan bu zammın yeterli olmadığını düşünüyorum.

YETERLİ GÖRÜYORUM

Ali KILIÇ: 18 yıldır emekliyim. Çok şükür birisine muhtaç değiliz. Tabi ki herkes maaşının fazla olmasını ister ama şu anda bana yetiyor. Yapılan zam için yerinde bir karar olmuş diyebilirim.

EMEKLİ AYAKTA DURAMAZ

Yusuf KUL: Yüzde 5-6 oranında yapılan zam ile emekli ayakta duramaz. Yapılan zam emekliye yetmiyor. Yaşam standartları ortada. Elektriğe, doğalgaza, suya yapılan zamların durumu da ortada. Evimize sadece bir emekli maaşı giriyor. Biz bu maaş ile geçinemeyiz.

GENÇLERİN ÖNÜNÜ AÇIN

Emre Can BOSTAN: Emekliliğe yapılan zam oranını az buluyorum. İnsanlar emekli olduğunda maaşının yeterli olmadığını düşünerek çalışıyor ve bu durum birçok insanı etkiliyor. Çünkü emeklilik yaşı gelen çalıştığında, birçok işsiz genç iş bulamıyor ve boşta geziyor.

YAŞAM ŞARTLARI ZOR

Ahmet SALGIN: Şu anda emekliye yapılan zam yeterli değil. Çünkü yaşam şartları çok zor. Ben kirada oturuyorum. Kira, faturalar derken elimizde bir şey kalmıyor. Bundan dolayı yeni yılda yapılan zammı az buluyorum.

ALLAH YARDIM ETSİN 

Zafer BAYRAM: Zam zam deyip duruyorlar. Fakat emekliye yapılan zam bu kadar düşük olmamalı. Hayat zaten pahalı. Emekliye zam yapıyorlar fakat gıdaya, doğalgaza, suya da zam yapıyorlar. Kısaca Allah bizlere yardım etsin. Bu zamanda geçinmek çok zor.

ELDE BİR ŞEY KALMIYOR

Ali BAYRAM: Emekliye yapılan zam beklentileri karşılamıyor. Türkiye’de birçok şeye zam geliyor. Emeklinin aldığı maaş aldığı gün bitiyor. Elimize bir şey kalmıyor.

BOĞAZIMIZDAN KISIYORUZ

Ali SARI: Emekliler olarak biz zaten zor geçiniyoruz. Ev kira ve iki kişi geçiniyoruz. Faturaları ödeyince elimizde kalan parayı da bir şekilde bazı ihtiyaçlarımızdan kısarak ay sonuna kadar yettirmeye çalışıyoruz. Ama yeni yapılan zam da ne yazık ki yeterli değil. 

ÇOCUĞU OLAN NE YAPSIN

Fatma ATAY: Emekli maaşına yapılan zam çok az. Hadi bizim çocuğumuz yok. Çocuğu olan emekli nasıl geçinecek? Evi kira olan ya da ilaç almak isteyen insanlar nasıl geçinecek?

YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA

Halis KAYA: Uzun zaman çalışan emekliye yapılan zam çok az. Rahatlık içinde yaşaması gerekirken yoksulluk sınırında ya da altında yaşıyor. Türkiye’de birçok emekli bu konudan şikayetçi.

ZAM YETERLİ DEĞİL

Yüksel AKALAN: Enflasyona göre emekliye yapılan zam yeterli değil. Türkiye’de birçok şey pahalı. Zaten emekli maaşımız bize yetmiyor. Yapılan zam çok ufak bir rakam olduğundan yine fark etmeyecek bizim için.

Cemal KAPTAN