Adana Kozan’da meydana gelen 5.5’lik sarsıntı, beklenen İstanbul depremini yeniden hatırlattı.
6 Şubat’ta 11 ili vuran 50 bin yurttaşın canını alan Kahramanmaraş merkezli depremin hemen ardından Adana’ya dikkat çeken yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün öngörüleri gerçekleşti. Ne ki orta büyüklükte olmasına karşın can kayıplarına yol açmadı Kozan’daki yer sarsıntısı. Bu tesellimiz oldu.
Naci Görür, Çukurova’da hissedilen deprem sonrası olası İstanbul depremini hatırlatarak, merkezi ve yerel yönetimlere bir kez daha “Ne yapacaksınız yapın. Geç kalmayın” çağrısında bulunuyor. 7.2 veya 7.5 büyüklüğünde sarsıntının beklendiği İstanbul için “depreme hazırlanmak lazım” diyerek, olayın vahametini ortaya koyuyor Görür.
İstanbul ve çevre illerde etkisini gösterecek olası depremin yaklaştığı kesin. Süre giderek kısalıyor. Megakentin Avcılar, Büyükçekmece, Esenler, Fatih gibi yerleşim birimlerindeki konut ve işyerlerinin depreme dirençli olduğu söylenemez. Zemin de sağlam olmadığından, en çok buralarda ağır hasarların olması öngörülüyor.
Aslında kentin kuzeyindeki yerleşim birimlerinin dışında kalan tüm bölgelerin riskli olduğu bilim insanları tarafından dile getiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre 1.5 milyon binanın depreme dayanıklı olmadığı, 650 binin kentsel dönüşüm projesi uyarınca ivedilikle yıkılması gerekiyor.
650 bin bina patlamaya hazır bomba olarak ayakta durmaya çalışıyor. En küçük sarsıntıda bile yerle bir olması kesin. Ve on binlerce insanının canını yitirmesi söz konusu. Tehlike bu denli yakın ve büyükken hala İstanbul’da gerekli önlemler tümü ile alınabilmiş değil. Beklemeksizin seferberlik başlatılması gerekiyor. Lakin görülen manzara iç açıcı değil. Yerel yönetimlerin de merkezi yönetimin de şu ana değin belirgin çalışması görünmüyor. Var da kamuoyuna yeterince yansımıyor.
Naci Görür, Övgün Ahmet Ercan, Okan Tüysüz ve diğer yerbilimciler yıllardır “İstanbul, İstanbul” diye çığırıyor. Feryatlarına karşın hala somut adım atılamadı. Depremin ne zaman geleceği belli olmaz. 7 ay önce 11 ili vuran sarsıntının acıları dinmedi. Zira olası İstanbul depreminin bedelini ülke olarak çok ağır öder, belimizi doğrultamayız.
Aslında Türkiye deprem ülkesi. Dün, Hatay, bugün Kozan, yarın İstanbul, gelecekte yurdun herhangi bir yerinde. Depreme karşı seferberlik başlatmalıyız.