Samsun'un sorunlarını TBMM gündemine taşıyan İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar, arkeoloji ve etnografya müzesini, Çarşamba Şeker Fabrikasını, hızlı trenin akıbetini sorarak, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki problemlere dikkat çekti.

WhatsApp Image 2022-04-14 at 16.57.54 (1).jpeg

TARİH ZARAR GÖRÜYOR

Meclis kürsüsünde "2 bin 800 yıllık geçmişi olan Samsunumuzun müzesi yok" diyerek sözlerine başlayan Yaşar, "Samsun'un 2 bin 800 yıllık bir tarihi geçmişi olmasına ve Helenistik döneme ait yaklaşık 18 bin arkeolojik ve etnografik eser bulunmasına rağmen; müze bir türlü açılamamıştır. Bu eserler, depolarda çürümeye terk edilmiştir. Kadim şehir Samsun'un tarihinin daha fazla zarar görmemesi ve müzenin bir an evvel açılması gerekmektedir" dedi.

'HIZLI TREN PROJESİ DEVREYE ALINMALI'

Konuşmasında Samsun-Ankara Demiryolu Projesi'ne değinen Yaşar; Samsunlular için önemli olan bu demir yolu projesinin bir an önce hayata geçirilmesini istedi. Demiryolu taşımacılığının en ucuz taşımacılık olduğunu söyleyen Bedri Yaşar; en azından, taşımacılıkta kullanılan ve Sivas'tan başlayıp Samsun'a uzanan demiryolu hattının devreye alınması gerektiğini belirtti.

'FABRİKAYI AÇIN'

Açılışı yılan hikayesine dönen Samsun Şeker Fabrikası ile ilgili de konuşan Yaşar, "Çarşamba Şeker Fabrikası, Türkiye Şeker Fabrikaları'nın elindeki en genç fabrika özelliğine sahiptir. Fabrikanın hizmete geçmesi için sadece 60 milyon TL'ye ihtiyaç duyulmaktadır. Şeker fiyatının tavan yaptığı günümüzde, fiyatların anormal yükseldiği bir dönemde, özel sektörün şeker piyasasını bloke ettiği bir dönemde regülasyon açısından da bu fabrikanın bir an önce yapılmasına ihtiyaç var. Bu parayı artık bir an önce ayırın" değerlendirmesinde bulundu.

'KUŞ CENNETİ TEHDİT ALTINDA'

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan tek sulak alanı olan Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti'nin de taşkınlar nedeniyle tehdit altında olduğunu öne süren Yaşar; konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti'nde daha önceden ormanlık ve sazlık alanda yangın çıkmıştı. Sonra "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Delta'ya, butik otel yapılacağı iddiaları basına yansıdı. Delta yine bir dönem, Karadeniz'in tuzlu suyunun yer altı sularına karışması nedeniyle tehdit altında kaldı. Şimdi ise Kızılırmak Deltası ve Kuş Cenneti "taşkın" haberleriyle anılmaya başladı. Üstelik taşkın sebebiyle delta civarında bulunan mahalleler ve tarım arazileri tehdit altındadır. Taşan bu su, yaşam alanlarının yanı sıra deltada mandaların otlatıldıkları meralar su altında kalmakta ve hayvan yemleri samanlar ıslanmaktadır. Ekolojik dengenin daha fazla bozulmaması ve Kuş Cenneti'ne sahip çıkılması için taşkın sorununa acilen çözüm bulunmalı."

Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN