Ramazan Bayramı’na bir ay süre kala milyonlarca emekli, dul ve yetim bayram ikramiyelerinin kaç lira olacağına odaklandı.
EYT’lilerle sayıları 16 milyonu aşacak kıt gelirli emekli ordusu, Ramazan ve Kurban bayramları olmak üzere yılda iki kez ödenen ikramiyelerin günün koşullarına göre artırılmasını talep ediyor. İlk aylığını nisanda alacak EYT’liler de bayram ikramiyesinden yararlanacak.
İlk ödendiği 11 Mayıs 2018 tarihinde 1.000 lira olan ikramiye tutarı beş yıllık süreçte sadece 2021 yılında yüzde 10 artışla 1.100 liraya yükseltildi. Emeklinin yüksek zam beklentisine karşın ikramiye artışı yüzde 10'da kaldı. 
Mevcut ikramiye günümüz koşullarında oldukça eridi ve satın alma gücünü yitirerek pula döndü. Bu para ile bayramlık alabilmek, olası değil. Torunlara harçlık vermek de çok zor. Emekli torunları karşısında eziklik yaşamak istemiyor. Zaten yılda iki kez bayram harçlığı verebiliyorlar göz bebeği torunlarına.
İkramiye 2018 yılından bu yana her yıl enflasyon oranı kadar artırılsaydı 4.000 lira olacaktı. Bu para ile de bayramlık çikolata ve şekerlerini zorlanmadan alabilirlerdi.
İkramiyelere de aylıklarda olduğu gibi yüzde 30 zam yapılacağı dillendiriliyor. Eğer bu yönde artış olursa ikramiye 1.500 liraya yükselir ve beklentilerin oldukça altında kalır. Yeni tutarın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulması yüksek olasılık. Emekli, dul ve yetim gözünü açıklanacak yeni rakama dikti. Hiç olmazsa ellerine bir miktar para geçecek ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekler.     
Yılbaşında yüzde 30 oranında artırılan aylıklarla temel gereksinimlerini ancak karşılayabiliyor, karşılayamıyorlar bile. Her yere bol kepçeden para dağıtılırken, söz konusu emekçi, emekli ve memur olduğunda yüzde 30 zam yeterli görülüyor. 
Temel gıdaya her gün gelen zam yılbaşında aylıklara yapılan yüzde 30 artışı çoktan aşındırdı. İşçiye, memura, emekliye ve asgari ücretliye ara zam kaçınılmaz hale geldi. Zira hayat pahalılığı dar gelirliyi iyiden iyiye cendereye soktu.
Emeklinin gözü bayram ikramiyesinde yapılacak artışta. Seçim dolayısıyla asgari ücret ile memur maaş ve emekli aylıklarına ara zam yapılması sürpriz olmaz. Deprem bölgesinde 10 bin 8 liralık brüt asgari ücretin net olarak ödenmesi gündemde.
Emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara bayram ikramiyesi ödeniyor. SGK’dan aylık alan şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil yurttaşlar ile bunların hak sahiplerine de ikramiye veriliyor. İkramiyelerin bayram öncesi hesaplara yatırılması bekleniyor. 
Çok geniş alt gelir grubunu yakından ilgilendiriyor bayram ikramiyesine yapılacak zam. Bu nedenle bir an önce açıklanmasını istiyorlar...