Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, Turunçgil’in ekonomiye 1 milyar dolarlık katkısı olduğunu belirterek, sektördeki yoğun rekabete karşı, girdi maliyetlerinin mutlaka düşürülmesi gerektiğini savundu.

ADATÜB Başkanı Rifat Karabucak, turunçgil üreticilerinin rekabet sorunu ve beklentilerini anlattı. Karabucak, dünya genelinde 120 milyon ton turunçgil üretimi gerçekleştirildiğini, sektörde yoğun bir rekabet yaşandığını, bundan dolayı en büyük sıkıntılarının da maliyetlerden kaynaklandığını ifade etti.

Üretim, gıda güvenliği, paketleme, depolama, nakliye, gümrükleme, vergilendirme, üretim ve ihracat maliyetleriyle pazarlama sorunlarının turunçgil üreticisinin rekabet gücünü azalttığını belirten Karabucak, “Her geçen gün artan girdi maliyetlerinin yanı sıra yetersiz desteklemelerle üretici rekabette zorlanmaktadır. Maliyetlerin düşürülmesiyle ilgili bir an önce adım atılmasını bekliyoruz” dedi.

“Elimiz taşın altında”

Karabucak, bölge turunçgil üreticileri olarak Avrupa standartlarında üretim yaptıklarını, hem ürün yelpazesi hem de dekara üretim açısından oldukça iyi durumda olduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Üreticiler olarak bizler hep elimizi taşın altına koymaktayız. Don önleyici pervaneler, damlama sulamaya geçiş gibi yatırımlarla ürün kayıplarını asgariye indirmeye çalışıyoruz. Ancak üretimdeki katlanan maliyet artışları üreticinin belini bükmektedir. Buna rağmen ürünlerimizi son beş altı yıldır hep aynı fiyatlara satıyoruz. Fakat mazot, gübre, ilaç ve işçilik giderlerimiz neredeyse her yıl yüzde 50 artıyor."

KDV düştü, üreticiye yansımadı

Rıfat Karabucak, maliyetlerin artmasıyla budama yapamayan, yeterli gübre-ilaç kullanamayan üreticilerin kaliteli üretim yapamayacağı gibi verim kayıplarının da olabileceği endişesi duyduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl gübrenin KDV’si düşürüldü fakat bu üreticiye yansımadı, üzerine zam geldi. İhracat ürünü yetiştiriyor olmamızdan dolayı ülkemizin dış politikasında yaşanan küçük krizlerden çok çabuk etkilenebiliyoruz. Rusya ile yaşanan uçak krizi üreticinin ürünlerinin satışını çok olumsuz etkiledi. Bu kriz aşıldı fakat bu yıl da tam erkenci mandalinaların hasat zamanında ihracatın yüzde 22’sinin yapıldığı Irak ile yaşanan kriz olumsuz etkiledi. Fiyatlar aniden düştü ve hatta üretici malını satmakta zorlanır hale geldi. Kur artışı ihracatçılar için avantaj olduğu halde ürün fiyatlarına yansımadı. Fakat girdi maliyetlerimizi yükselttiği için üretici olumsuz etkilendi.”