Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatör Vekili Alvaro Rodriguez,UNITAR Başkanı Nikhil Seth, UNESCO eski İcra Direktörü Irina Bokova ve Bahçeşehir Üniversitesi Küresel Eğitim Ağı Kurucusu ve Başkanı Enver Yücel'in katıldığı çevrim içi etkinlikte,“Kalkınmanın tüm kayıkları yüzdürdüğü söylenir, ancak COVID-19 salgını bize bunun tam da doğru olmadığını gösterdi” diyen Rodriguez, salgının yarattığı ortamın bir etkisi olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin daha da arttığını söyledi.

BM karar organlarının yapılarına değinen Rodriguez, Güvenlik Konseyi’nin 21’inci yüzyılın ihtiyaçlarına uygun şekilde güncellenmesi gerektiğini de belirnterek, "Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde gençlerin karşılaştığı karmaşık sorunlara bir çözüm olabilecek, güçlendirilmiş çok taraflılık için böyle bir reforma ihtiyaç oldugunu" vurguladı..

Teknolojinin, özellikle COVID-19 ile her şeye çözüm olarak görüldüğünü belirten Rodriguez, böyle bir yaklaşımın endişe verici olduğunu çünkü teknolojinin kendi başına bir nihai hedef değil, belirli hedeflere ulaşmak için bir araç olması gerektiğini kaydetti.Rodrigez,gençlerin teknolojinin işlerini ellerinden alabileceğinden endişe duyduklarını da sözlerine ekledi.

DÜNYA  AŞIRILIKLARLA SARSILIYOR

UNITAR Başkanı Nikhil Seth COVID-19'un yoksulluk ve eşitsizlikler gibi küresel sorunları daha da görünür hale getirmesiyle birlikte dünyanın dört bir yanında insanların kendilerini korumasız hissettiklerini söyledi. Günümüz dünyasının ırkçılık ve aşırı milliyetçilikle sarsıldığını, suçlular tarafından kullanılan teknolojinin karanlık yüzünü gördüğünü belirten Seth, insanları BM Şartı'nı yeniden düşünmeye çağırdı. Seth, 75 yıl önce dünyanın farklı öncelikleri olduğunu ve BM Şartı bugün yeniden yazılsaydı, diğer zorlukların yanı sıra salgın, sivil toplum, iklim değişikliği ve cinsiyet eşitsizliğini de içereceğini söyledi. “BM Şartı güncellenmeli” diyen Seth, herkes için daha iyi bir dünya inşa edilmesi için BM Ülke Ekiplerinin sadece hükümetlerle değil, sivil toplum ve akademik kuruluşlarla da yakın çalışma içinde olması gerektiğini söyledi. Seth, söz konusu yeni yaklaşımın şekillenmesinde Türkiye’nin de önemli rol oynayabileceğini anlattı.

BM SADECE GÜVENLİK KONSEYİ DEĞİL

UNESCO eski Başkanı Irina Bokova BM hakkında konuşmanın sadece Güvenlik Konseyi hakkında olamayacağını ve" BM demenin insanlar için ne demek anlamına geldiğini" anlatmaya çalışacağını söyledi. “BM gibi küresel meşruiyete sahip başka bir kuruluş yok” diyen Bokova, “BM insanlara umut veren tek kuruluş” ifadesini kullandı.Herkes güvende olmadan kimsenin güvende olmayacağını belirten Bokova, bu nedenle tek taraflı yaklaşımların küresel sorulara çare olamayacağını sözlerine ekledi ve “İnsani gelişime yatırım yapmalıyız” dedi.Eskisinden daha iyi bir dünya inşa edilebilmesi için eğitim ve bilimin önemine dikkat çeken Bokova, “Gelişme eğer dünyayı korumuyorsa, yoksulluğu azaltmıyorsa hiçbir anlam ifade etmez” dedi. Bokova, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının kalkınmanın herkesi kapsamasını sağlayacak yolu gösterdiğini belirtti.

ÖNEMLİ OLAN GÜVENİ KAZANMAK

“Sadece BM’ye değil, tüm kuruluşlara güven azaldı. İnsanlar arasındaki güven azaldı” diyen Bahçeşehir Üniversitesi Küresel Eğitim Ağı Kurucusu ve Başkanı Enver Yücel “Güveni yeniden nasıl inşa edebiliriz?” diye sordu. Yücel, BM’nin herkese ait olduğunu ve küresel sorunların üstesinden gelmek için dünyanın BM'ye her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu söyledi. Ancak, "BM'nin çağımızın ihtiyaçlarına uyması için reform yapması gerekiyor" dedi.

DÜNYA DEĞİŞECEK

Eğitimin, insanların dertlerine en önde gelen sürdürülebilir çözümlerden biri olduğunu aktaran Yücel, anaokulundan üniversitelere kadar öğrencilere empati öğretilmesi gerektiğini söyledi.Yücel “Dünyanın her yerinde çocukların nitelikli eğitime erişmesi tüm dünyayı değiştirecek” dedi.On yıllar önce birçok kişinin iklim değişikliği konusunda uyarılarda bulunduğunu, ancak insanların çoğunun onları dinlemediğini ve bugün dünyanın korkunç bir iklim kriziyle karşı karşıya olduğunu bildiren Yücel,benzer bir hatanın yapılmaması için teknolojik gelişmelerle ilgili uyarıların doğru değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yücel, ”Teknolojik gelişmelere baktığımızda, teknolojinin insanları bir araya getirmek yerine zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir hale getirdiğini görüyoruz" dedi ve eğer dünya teknolojik gelişmelerle ilgili uygun adımları atmazsa dünyanın bir krizle karşı karşıya kalabileceğini kaydetti.

Yücel, BM'yi insanlığın ortak sorunlarına çözüm bulmak için üniversitelerle daha yakın çalışmaya da  çağırdı.