Eskişehir Sağlık Müdürlüğü tarafından, “Meme kanseri tanı, tedavi ve risk azaltma yöntemleri” konulu konferans düzenlendi.

Taşbaşı Kültür Merkezindeki konferansa ilgi oldukça yoğun oldu. Konferansı dinlemek için gelen katılımcılar salona sığmadı. Konferansa, Eskişehir Devlet Hastanesi Cerrahi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Murat Özgür Kılıç, Yunus Emre Devlet Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Atilla Aslankaya ve Kanser, Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Melek Burak konuşmacı olarak katıldı.

20 yaşından sonra kendi kendine muayene şart

Eskişehir Devlet Hastanesi Cerrahi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Murat Özgür Kılıç, meme kanserinin tanımı, belirtileri, risk azaltma yöntemleri ile meme kanserinde cerrahi tedavi konularında konuştu. Kılıç, “20 yaşına giren her kadın ayda bir sefer 5 dakikasını harcayarak evde kendi kendine muayene alışkanlığını kazanmalıdır. 40 yaşından itibaren ise yıllık muayene ve tarama momografisi mutlaka yaptırılmalıdır. Unutulmamalıdır ki meme kanserinin erken teşhis etmenin en iyi yolu yıllık muayene ve düzenli aralıklarla yapılan mamografidir. Meme kanseri tedavisinde erken evrelerde yüzde yüze yakın şifa sağlanabilmektedir” diye konuştu.

Erken teşhis kadar tedavi de önemli

Yunus Emre Devlet Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Uzm. Dr. Atilla Aslankaya ise meme kanserinde kemoterapi ve radyasyon tedavileri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Aslankaya, “Meme kanserinde erken teşhis çok önemli olduğu kadar multidisipliner yaklaşımla yapılacak tedaviler de o derece önemlidir. Günümüzde meme kanseri hastalığı iyi bir multidisipliner yaklaşımla büyük ölçüde tedavi edilebilmektedir. Bilimsel verilere dayanan geleneksel tıbbın dışında birtakım mecralar aramak yapılabilecek en hatalı yaklaşım olacaktır” dedi.

Ketem taramalarını ihmal etmeyin!

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Hekimi Dr. Melek Burak ise KETEM kanser taramaları hakkında konuştu. Burak, KETEM’lerde rahim ağzı kanseri taramasının 30 ile 65 yaş aralığındaki kadınlarda, meme kanseri taramasının 40 ile 69 yaş arası kadınlarda ve kolon yani kalın bağırsak kanseri taramasının ise 50 ile 70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerde yapıldığını söyledi. Taramaların ücretsiz olduğunu belirten Burak, hayat boyu her 8 kadından birinin meme kanserine yakalandığını söyleyerek, tarama yaptırmanın önemine vurgu yaptı.

Meme kanseri tedavisi gören Dilek Alan Kaya ise, kendi hikayesini anlatarak, erken teşhisin önemine vurgu yaptı.