Samsun tek uydu kanalı olan Kanal S televizyonu ekranlarında Sevtap Sağlam'ın moderatörlüğü'nde yayımlanan 'Uyan Samsun' programına konuk olan Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu, Samsun Medya Grubu'na özel açıklamalarda bulundu

KİRLİLİK DOYGUNLUK SEVİYESİNE YAKLAŞTI

Türkiye'de ki dünya ve Türkiye'deki çevre sorunları hakkında açıklamalar yapan Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu, çevre kirliliğinin doygunluk seviyesine ciddi anlamda yaklaştığını belirterek, "Samsun'un problemi Türkiye'nin problemi demek. Türkiye'nin problemi ise dünyanın problemi demek. Temel anlamda baktığımız zaman insan popülasyonun, kentte yaşaya insan sayısının artması ve onların ihtiyaçlarının karşılanması çok ciddi çevre problemleri beraberinde getiriyor. Çevre problemleri derken, suyun, havanın, toprağın kirlenmesidir. Bunlar birbirinden fazla ayırt edinilebilen problemler değil. Bunlar bütün olduğunda ise doğa buna tepki veriyor.  Mesela küresel anlamda iklim değişikliği meydana geliyor. Bu küresel iklim değişikliği bütünüyle yaşantımızı etkileyecek çevre problemleri haline geliyor. Bu problemlerin bertaraf edilebilmesi içinde artık ifade edilen 'hemen önlem alın'. Mesela arabalarınızdan vazgeçin ve toplu taşımaya binin. Çok uzaklarda alışveriş yapmayın. Çöp poşetlerinden vazgeçin. Çünkü artık kirlilik doygunluk seviyesine çok ciddi yaklaştı" dedi.

SAMSUN'DA CİDDİ PROBLEMLER VAR

Samsun'da ciddi anlamda kirlilik olduğunu ifade eden Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Doğa artık bunları kusmaya başladı. Siz insanoğlu olarak bunun içinde yer almak istemiyorsanız. Güzel bir doğa bırakmak istiyorsak bu çevre problemlerinin farkına varıp önlem almaya başlamamız gereklidir. Tarım, sanayi ve toplumsal olarak önlem almamız gerekli yoksa bazı şeylerin artık gerisinde kalmaya başlıyor ve çözümlenemeyen problemleri kör düğüm haline getirmeye başlıyoruz. Bu nedenle şimdi tam zamanında önlem almalıyız. Samsun'un bu konuda çok ciddi problemleri var. Hava, küresel iklim değişikliği, su ve toprak kirliliği problemlerimiz var. Bu bizi çok ciddi anlamda kuraklığa götürüyor. Yağmur yağmıyor, toprak suya doymuyor. Barajlar dolmuyor. Bu sebeple de karnımızı doyuramıyoruz. Bu kısır döngüden çıkmalıyız" diye konuştu.

Haber Kaynak: Hakan AKGÜN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.