Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ile Adana Taksici, Kamyoncu, Kamyonetçi, Nakliyeci ve Nakliyat Komisyoncuları Esnaf Odası (Adana TKKNNEO) Başkanı Kazım Barışık, Ramazan Bayramı nedeniyle ülke genelinde artan trafik kazalarına karşı sürücüleri bir kez daha “Nerede olursanız olun, kurallara mutlaka uyun” çağrısı yaptı.
Birlik Başkanı Kazım Barışık, hemen her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde yaşanan trafik kazaları ile ölüm ve yaralanma sayısının da katlandığına dikkat çekerken, “Bu Ramazan Bayramı tatili ve dönüş yolunda acı bir bilanço ortaya çıktı. Tüm uyarılara rağmen yollar yine kan gölüne döndü. 120’yi aşkın insanımız öldü, bine yakın vatandaşımız yaralandı. Yazıktır, günahtır. Bunların hepsi insan ağırlıklı hatalar sonucu oluştu. Sürücülerimiz lütfen kurallara uysun” dedi.
Barışık, zaman içinde görev gereği kendisinin de defalarca AB ülkelerine seyahatler yaptığını, oralarda insanların trafik kurallarına nasıl uyduklarına gözleriyle şahit olduğunu ifade ederken, “Avrupa’da araçtan yola sigara atmaya korkan vatandaşlarımız, Türkiye’de kuralları katlediyor. Ne kırmızı ışık, ne hız sınırı, ne hatalı sollama gibi çok önemli kuralları hiçe sayıyorlar. Uykusuz, yorgun, alkollü araç kullanıyorlar. Bunlar olacak şeyler mi? İnsan, kendi canına, yakınlarının canına bilerek, isteyerek kasteder mi? Kafa yapımız değişmeli. Kurallara uymak hepimizin menfaatinedir. Bizim ülkemizde de cezalar mutlak ve mutlak AB ülkelerindeki gibi ağırlaştırılmalı ve caydırıcı olmalı. Canlar yanmasın, analar ağlamasın”dedi.
EMNİYET VE TÜİK KAYITLARINA GÖRE KAZALAR
Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılında açıkladığı ilk 5 aylık trafik kazası bilançosu dikkat çekici rakamlar içeriyor. 2014 yılının Ocak-Mayıs döneminde ülke genelinde142 bin 591 kaza meydana geldi. Kazalarda bin 204 kişi hayatını kaybetti, 98 bin 639 kişi yaralandı.
Buna göre her ay yaklaşık 250 kişi yollarda can veriyor, binlercesi yaralanıyor.
Kazalarda yine en büyük kusurun sürücülerden kaynaklandığı tespit edildi. 50 bin 172 kaza sürücü kusurundan, 6 bin 729 kaza yaya kusurundan kaynaklandı. Bin 24 kaza alkollü araç kullanan sürücülerden, bin 48 kaza da şerit ihlalinden kaynaklandı.
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, 2013 yılında ülke genelinde 1 milyon 207 bin 354 kaza yaşandı, bunların 1 milyon 46 bin 48’i maddi hasarlı, 161 bin 306’sı ölümlü ve yaralanmalı kazalar oldu. Aynı yıl Adana’da 4 bin 859 ölümlü ve yaralamalı trafik kazası meydana geldi. Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının yüzde 74,5’i yerleşim alanlarında, yüzde 25,5’i ise yerleşim yeri dışında oluştu.