Samsun'un Tekkeköy ilçesinde iktidar ve muhalefet parti temsilcileri ile vatandaşların tepkisini çeken Eti Bakır A.Ş Katı Atık Depolama Tesisi'nde geri adım atıldı.  Tekkeköy ilçesine yapılacak Katı Atık Depolama Tesisi ile ilgili ÇED sürecinin durdurulduğunun açıklanması, CHP İl Başkanı Fatih Türkel, İYİ Parti İl Başkanı Hasan Aksoy, AK Parti Tekkeköy İlçe Başkanı Hayri Ağırlar, CHP Tekkeköy İlçe Başkanı Nihat Yurt, SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Osman Nuri Pilgir ve Çırakman Mahallesi Muhtarı Akın Kont tarafından olumlu karşılandı.

'SON ANDA KURTULDU'

CHP İl Başkanı Fatih TÜRKEL: Tekkeköy, Cengiz'in çöplüğü olmaktan son anda kurtuldu. Tekkeköy halkına, muhtarlarımıza, Samsun'a teşekkürler. Hikayede olduğu gibi, 'Eşeğimizi kaybettirip, sonra da bulduğumuza sevindiren' iktidar partisi mensuplarına da teşekkür ederiz.

'HATADAN DÖNÜLDÜ'

İYİ Parti İl Başkanı Hasan AKSOY: Halkın haklı tepkileri işe yaradı ve hatadan geri dönüldü. Söz konusu tesis için, planlanan yer uygun değildi. Cennet gibi yeri cehenneme çevireceklerdi. Bu hatadan dönüldü.

'YAPILMASINI ENGELLEDİK'

AK Parti Tekkeköy İlçe Başkanı Hayri AĞIRLAR: Belediyemiz ve milletvekillerimiz bunun olmaması taraftarıydı. Bunun yapılmayacağını biliyorduk. Bu ilçe bizim ilçemiz. İlçe halkımıza zarar verecek hiç bir yatırımın yanında yer almayacağımızı söylemiştik. Nihayetinde ÇED başvurusu iptal oldu. Vekillerimizle yaptığımız görüşmemiz sonucu, bu tesisin Tekkeköy'e yapılmasını engelledik ve ÇED sürecini durdurduk. Zaten yapılmayacaktı. Bunu kesin ve net olarak biliyorduk. Karar Tekkeköy'e hayırlı olsun.

'GERİ ADIM ATILDI'

CHP Tekkeköy İlçe Başkanı Nihat YURT: Geri adım atıldı. Medya olmasaydı bu geri adım atılmazdı. Tekkeköy'ü bitirecek bir tesisin yapılması önlendi. Alınan karar iyi oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

'MUTLU ETTİ AMA TEDİRGİNİZ'

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) Sözcüsü Mehmet ÖZDAĞ: Şirket projeyi tepkiler üzerine geri çekti. Bu gelişme bizi mutlu etti ama rahat değiliz. Şirket neden talebini geri çekti bu belli değil. Yarın bu proje tekrar geri gelebilir mi, dosyada eksiklik olduğu için mi geri çektiler belli değil. Bu nedenle tedirginiz. Ancak şu an için alınan karar sevindirici. Çok büyük bir hatadan dönülüyor. Bu tesis şayet yapılmış olsaydı bundan sonraki buna benzer tesislerinde önünü açacaktı. Bu sürece emek veren Tekkeköylülere, destek olan herkese teşekkür ediyorum.

DİĞERLERİNİN ÖNÜNÜ AÇACAKTI

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Osman Nuri PİLGİR: ÇED süreci iptal edildi ancak tedirginliğimiz devam ediyor. Ama yinede ÇED sürecinin iptal edilmesi sevindirici bir gelişme. Şayet bu tesis yapılsaydı fosforik asit, kalsiyüm sulfat, fosfatlı gübreleri buraya taşıyacaklardı. Bu durum asit ve metal kirliliği meydana gelecekti. Bu tesis burada yapılsaydı, diğer buna benzer tesislerin önünü açılacaktı.

'TESİSİ DURDURDULAR'

Çırakman mahallesi muhtarı Akın KONT: Alınan bu karara sevindik. Halkın tepkisi işe yaradı. Burada emeği geçen herkese teşekkür ederim. Tepkiler üzerine tesisi durdurdular. Bölge halkına verdikleri destek için teşekkür ediyorum.

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN