Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Geçtiğimiz Nisan ayından bu yana çeşitli vesilelerle 2. çeyreğe ilişkin yüzde 5’in üzerinde, 3. çeyreğe ilişkin ise yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme beklediğimizi söylemiştik. 2017 yılı için öngördüğümüz tahminleri rahatlıkla yakalayacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yılın 2. çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’nin 2017’nin 2. çeyreğinde yüzde 5,1 büyüdüğünü ifade eden Zeybekci, Türkiye ekonomisinin ne kadar dinamik ve milletin ne kadar üretken olduğunu tüm dünyaya bir kez daha ispatladığını belirtti. İlk çeyrek büyümesinin yüzde 5,2 olarak revize edilmesi ile yılın ilk yarısında Türkiye’nin yüzde 5,1 büyüdüğünü kaydeden Bakan Zeybekci, "Nitekim, geçtiğimiz Nisan ayından bu yana çeşitli vesilelerle 2. çeyreğe ilişkin yüzde 5’in üzerinde, 3. çeyreğe ilişkin ise yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme beklediğimizi söylemiştik. 2017 yılı için öngördüğümüz tahminleri rahatlıkla yakalayacağımızı düşünüyoruz. Bizi mutlu eden büyümedeki artış kadar büyümenin kompozisyonudur, ihracata dayalı büyüyoruz. Diğer taraftan büyümenin kompozisyonunun da gayet olumlu bir seyirde olduğunu görüyoruz. Yılın 2. çeyreğinde büyümenin 1,68 puanı net ihracat kaleminden geldi. Böylece yılın ilk yarısında görülen yüzde 5,1’lik büyümenin 1,98’inin net ihracattan geldiğini görüyoruz. Yine bizi memnun eden gelişmelerden biri de 2. çeyrekte yatırımlar kaleminin büyümeye yüzde 2,86 katkı sağlamış olmasıdır. Diğer bir ifade ile yatırımlar ve ihracat ile büyüyoruz. Yılın ilk yarısındaki yüzde 5,1’lik büyümenin 3,9 puanı yatırım ve ihracattan geldi" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, 2017 yılının 2. çeyreğinde AB’nin yüzde 2,4’lük, Avro Bölgesi’nin yüzde 2,3 ve OECD’nin yüzde 2,4’lük büyüme performanslarıyla 2008 dünya krizi sonrası ekonomilerinde en iyi dönemlerini geçirdiğini, ancak yine de Türkiye’nin 2. çeyrekte elde ettiği yüzde 5,1’lik büyümenin tüm bu ekonomileri başarısıyla gölgede bıraktığına işaret etti. Bakan Zeybekci, "Türkiye, 2. çeyrek büyüme performansı ile 2017 yılında yüzde 2,5 büyüyeceğimizi tahmin eden IMF’yi, yüzde 3,5 büyüyeceğimizi tahmin eden Dünya Bankası’nı ve yine yüzde 3,5 büyüyeceğimizi tahmin eden OECD’nin beklentilerini birkaç puan yukarı taşımaya zorlamıştır. Diğer taraftan Orta Vadeli Programımızda (OVP) 2. çeyrek için öngörülen yüzde 3,5’lik büyümeyi rahatlıkla aştık. Yıllık yüzde 4,4 olarak belirlenen OVP hedefine rahatlıkla ulaşacağımızı, hatta yüzde 5,5’lik seviyeyi dahi yıl sonunda aşacağımızı tahmin ediyorum" dedi.

"Elde edilen başarılar tesadüfi değildir"

Ekonomi Bakanlığı olarak yaptıkları analizlere ve öncü göstergelere göre 3. çeyrek büyümesinin yüzde 7’nin üzerinde olacağını ifade eden Zeybekci, "Nisan ayından sonra Türkiye’de siyasi istikrarın perçinlenmesiyle hükümet olarak tüm dikkatimizi, enerjimizi üretime, yatırıma ve ihracata yönelttik. 3. çeyrekte yüzde 7’nin üzerinde bir büyümeyi görerek Çin’i dahi geride bırakma ihtimalimiz olduğunu düşünüyorum. Ekonomi tarihine baktığımızda hızla kalkınan ve refaha ulaşan ülkelerin net ihracat ile büyüdüğünü görüyoruz. Sürdürülebilir, kapsayıcı ve refah yaratan büyüme ancak net ihracat ile mümkündür. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla ve Sayın Başbakanımızın liderliğinde, hükümet olarak 2017 yılını ’ihracat seferberliği’ yılı ilan etmiş, ihracata ve yatırıma yönelik desteklerimizi bu hedefe göre iddialı şekilde belirlemiştik. Yılın ilk 8 ayında ihracatımız yüzde 10,8 artarak 103,3 milyar dolara yükselmiştir. Elde edilen başarılar tesadüfi değildir ve hükümetimiz tarafından uygulamaya konulan reformların ve çalışmaların ürünüdür. Bugün bu çalışmaların meyvesini topluyor olmak son derece önemli" açıklamasında bulundu.

Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu başarı toprağını, gökyüzünü ve ekmeğini seven, kah fabrikalarda, kah pamuk tarlalarında, kah denizde, kah şantiyelerde alın teri döken işçimizin, çiftçimizin, balıkçımızın, memurumuzun, iş adamımızın, ihracatçımızın kısacası tüm 80 milyonun başarısıdır, inancının eseridir."