Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito sistemine geçişte bu yıl ihale sürecinin tamamlanacağını, 2023 yılında ise Türkiye genelinde depozito uygulamasının başlayacağını duyurdu. "Hangi ürünler depozitolu olacak?", "Depozito bedeli ne kadar olacak?" sorularının yanıtını merak ediyorsanız cevabı haberimizde.

HANGİ ÜRÜNLER DEPOZİTOLU OLACAK?

Uygulamaya göre; kağıt, karton, pet şişe, cam, metal kaplar ayrıştırılacak depozito makinalarına atılacak. Depozito makinalarında ayrıştırılan o ürünün depozito bedeli kartınıza veya telefonunuza yansıyacak.

depozito 1.jpg

DEPOZİTO SİSTEMİ NE ZAMAN HAYATA GEÇİYOR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, depozito uygulamasının 2023 yılında fiilen uygulamaya geçileceğini belirterek, ilk olarak metal, cam ve plastik ürünlerin sisteme dahil edileceğini aktardı. İlk uygulamanın Kızılcahamam'da yapılacağını aktaran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum," Sıfır Atık Projesi" başlamadan önce yüzde 12 olan geri dönüşüm oranının, projeyle yüzde 25'lere yükseldiğini ve 2030'da bunu yüzde 60'a çıkarma hedefiyle çalıştıklarını da belirtti.

"DEPOZİTOLUDUR" İBARESİ OLACAK

Depozito sisteminde, ürünlerin ambalaj etiketlerinde görünür, okunaklı ve kolay silinmeyen, bozulmayan ‘depozitoludur’ ibaresi konularak, sisteme özgü barkodlar kullanılacak.

murat-kurum-1476986.jpg

DEPOZİTO KAZANIM BEDELİ NE KADAR OLACAK?

Depozitolu ürünlerin kazanım bedenleri her bir ürün için firmalardan önceden geri kazanım bedeli mi alınacağı yoksa yoksa yıl sonunda her firmada toplanan atık ambalajı kadar mahsuplaşma mı yapılacağı henüz netlik kazanmış durumda değil.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

DEPOZİTO.jpg