Adalet Bakanı Akın Gürlek, Hakemler Dosyası soruşturmasında gelinen son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Soruşturmanın resmi belgede sahtecilik ve mobbing iddiaları üzerinden başladığını belirten Gürlek, bazı hakemlerin belirli maçlara ayrıcalıklı şekilde verildiği, bazı hakemlerin klasman dışı bırakıldığı ve bu süreçte baskı gördüklerine ilişkin iddiaların incelendiğini ifade etti.
SINAV SORULARI DA DOSYADA
Gürlek, hakemlerin resmi sınavlarına ilişkin iddiaların da soruşturma kapsamında olduğunu söyledi.
Bazı hakemlere sınav sorularının önceden verildiği, bazı hakemlere ise düşük not verilerek veya disiplin süreçleri işletilerek baskı yapıldığı iddialarının dosyada yer aldığı belirtildi.

5 TUTUKLU, 2 ADLİ KONTROL
Soruşturmadaki son durumu da paylaşan Gürlek, tutuklu sayısının 5, adli kontrol uygulanan kişi sayısının ise 2 olduğunu açıkladı.
Sürecin devam ettiğini belirten Gürlek, soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğünü söyledi.
“HAKEMLERİN BAĞIMSIZ OLMADIĞINI GÖRDÜK”
Gürlek, Türk futbolunda hakemlerin kurallara uygun ve herhangi bir kişiye bağlı olmadan maç yönetmesi gerektiğini vurguladı.
Yürütülen soruşturmalar sonucunda bunun her zaman böyle olmadığını gördüklerini belirten Gürlek, Türk futbolunun temiz kalmasının önemine dikkat çekti.
MASAK, HTS VE WHATSAPP KAYITLARI İNCELENİYOR
Soruşturma dosyasında çeşitli deliller bulunduğunu ifade eden Gürlek, MASAK raporları, HTS kayıtları ve WhatsApp yazışmalarının incelendiğini söyledi.
MHK Başkanı ile bazı kişiler arasındaki yazışmalar, hakemlere baskı yapıldığı, bazı maçlara özel hakem görevlendirmeleri yapıldığı ve sınavlarda ayrıcalık tanındığı iddiaları da soruşturmanın başlıkları arasında yer alıyor.
DERBİLER İÇİN “SOMUT VERİ” VURGUSU
Belirli derbilerin soruşturma kapsamında olup olmadığına ilişkin değerlendirmede bulunan Gürlek, herhangi bir kural hatasının kasıtlı ya da menfaat karşılığında yapıldığının söylenebilmesi için somut veriye ihtiyaç olduğunu belirtti.
MASAK ve HTS kayıtlarının bu noktada önemli olduğuna dikkat çekti.
ŞİKE VE TEŞVİK PRİMİ İDDİASI DA ARAŞTIRILIYOR
Gürlek, hakemlerle ilgili şike ve teşvik primi iddiasının da ayrı bir soruşturma kapsamında incelendiğini söyledi.
Bahis oynayan hakem olup olmadığının da araştırıldığını belirten Gürlek, tüm sürecin Türk futbolunun temiz kalması amacıyla yürütüldüğünü ifade etti.




