CHP Genel Başkanı, 13. Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan milyonlarca gariban emekliyi sevindiren mesaj geldi.
Bir süredir gece sosyal medya aracılığı ile çeşitli kitlenin sorunlarına yönelik vaatlerde bulunan CHP liderinin gündeminde bu kez 16 milyon emekli, dul ve yetim vardı.
Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu mesajında, iktidara gelmeleri halinde emekliye 2018 yılından bu yana ödenen bayram ikramiyelerinin yürürlükteki net asgari ücret tutarı olan 8.506 liraya yükseltileceğini bildirdi. Bununla yetinmedi Şeker Bayramı’nda verilecek 2 bin liradan arta kalan 6.500 liralık farkın yanı sıra Kurban Bayramı’nda ödenecek 8.500 lira ile toplam 15 bin liranın emeklinin hesabına yatırılacağını bildirdi.
Yani bayram ikramiyeleri Kılıçdaroğlu’nun olası Cumhurbaşkanlığı döneminde yürürlükteki net asgari ücret kadar olacak. Asgari ücretin artmasıyla ikramiyeler de o tutara eşitlenecek. Emekli dernekleri, sendikaları ve kuruluşları ikramiyelerin en az yürürlükteki net asgari ücret kadar olması için yıllardır talepte bulunuyorlar. CHP liderinin vaadiyle talepleri karşılanmış olacak.
İlk kez 2018 yılında 1.000 lira olarak ödenen bayram ikramiyesi 2021 yılında yüzde 10 artışla 1.100 liraya çıkarıldı. Seçim dikkate alınarak geçtiğimiz günlerde 2 bin liraya yükseltildi. Ancak beklentilerin hayli altında kalan yeni tutar dar ve sabit gelirli emekliyi hoşnut etmedi. 
Belirtmekte yarar var; emeklinin kendisine 2 bin lira ikramiyenin tümü  ödenecek. Emekli yaşamını yitirdiyse dul eşine hissesi oranında, yani ikramiyenin yüzde 75’i olan 1.500 lira verilecek. Ölen emeklinin yetim evlenmemiş veya boşanmış kızı varsa, dul eşe 2 bin liranın yüzde 50’si olan 1.000 lira, yetim kıza hissesi oranında ikramiyenin yüzde 25’i olan  500 lira ödenecek. Can yakan hayat pahalılığında bayramlık temel ihtiyaçlar ne denli karşılanabilir bu para ile? Gel de çık işin içinden.
Demem o ki, yüzde 90’a yakın artışla 2 bin liraya yükseltilen ikramiye emekli, dul ve yetime beklenen can suyu sağlamayacak. Zira hayat çok pahalı, TÜİK’e göre gerileyen enflasyon memur, işçi ve emeklinin satın alma gücünü aşındırmaya devam ediyor.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Emekli hayatını yaşasın istiyorum. Sevdiklerinize, ailelerinize, feda ettiğiniz şu kısa hayattan biraz da keyif alın istiyorum. Başka sürprizlerim de olacak” demesi dikkat çekiciydi.
Bu sözlerden anladığım, yıllardır ailesi ve torunlarıyla tatili unutan, eski günleri özlemle anan emekliyi yeniden o günlere kavuşturacak düzenlemelerin hayata geçirileceği.
Doğru ellerine geçen düşük maaşla ayakta kalmaya çalışan emekli tatile gidemiyor. Nasıl gidebilsin ki? Yıllardır en temel insan hakkından yoksun. Onların da gezmeye, dinlenceye çıkmaya gereksinimi var. Ama maddi olanakları elvermiyor. Ülkemize gelen yabancı emeklileri imrenerek izliyor.
CHP lideri bu ayrıntıya dikkat çekerek emekli, dul ve yetimin  gönlünce tatil yapacağı koşulların sağlanacağı mesajını verdi. Vaadinin gerçekleşmesi için aylıkların yaşanabilir düzeye çıkarılması gerekiyor...