Bahçeşehir Koleji Atakum Kampüsü öğrencileri, doğadan ilham alıp tasarladıkları montla Türkiye birincisi oldu.Projeleriyle Türk bilim insanlarından oluşan ekibe dâhil olarak Antarktika’da Bilim ve Keşif Üssü’ne gitme fırsatı bulan öğrenciler, gurur verici yolculuklarına uğurlandı.

631 PROJEDEN BİRİNCİ SEÇİLDİLER

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST 2023’e Bahçeşehir Koleji Atakum Kampüsü öğrencileri tam dört farklı projeyle damga vurdu. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinden Ela Karabekiroğlu, Deniz Özçiçekci ve Zeynep Naz Terzi, TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Projeleri Yarışması’nda 631 projenin arasında  “Biogiyim: Doğadan İlham ile Giyilebilir Teknoloji ”başlıklı proje kapsamında ürettikleri, içindeki elektronik sistemle giyen kişinin nabzını, iç sıcaklık, nem gibi verileri ölçen ve acil durumları haber veren montla Türkiye birincisi oldu. Öğrenciler, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilen  8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetinde bulunan bilim insanlarıyla birlikte Antarktika’ya gitmeye hak kazandılar.


KUTUP AYILARINDAN İLHAM ALDILAR

Başarıları sayesinde Antarktika’ya gitmeye hak kazanan öğrenciler çalışmalarını şöyle anlattı: 
“Kutuplarda çalışan bilim insanlarının kullanması için teknoloji ve doğadan yararlanarak bir mont tasarladık. Doğaya baktığımızda kutup ayılarının derisinin üç katmanlı yapıdan oluştuğunu fark ettik. Bunlar epitel, yağ ve kürk dokuydu. Biz de montumuzu aynı kutup ayılarında olduğu gibi üç katmanlı yapıdan oluşturduk. Ayrıca bu montu giyen kişinin nabız, vücut ısısı nem gibi verilerini de anlık olarak takip edebileceğiz.”

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA DA DESTEK OLACAK

Öğrencilerin geliştirdiği montta bir de acil durum butonu bulunuyor. Denge kaybı yaşanması ya da mont içi sıcaklığın düşmesi gibi durumlarda bu butonla arama kurtarma ekiplerine hızlıca bilgi verilebiliyor ve müdahale kolaylaşıyor. Montta bulunan batarya da 3-4 gün kesintisiz enerji sağlayabiliyor.

MUTLU VE GURURLU ANTARKTİKA YOLCULARI!

TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Projeleri Yarışması’nda birinci olarak 8. Antarktika Bilim Seferine gitmeye hak kazanan öğrenciler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet ve Kültür Merkezinde düzenlenen 2023 yılı “TÜBİTAK ve TÜBA BİLİM ÖDÜLLERİ TÖRENİ”ne katılmıştı. Antarktika sefer ekibinde yer alan Anadolu Ajansı muhabiri Şebnem Coşkun ile bir araya gelerek proje hakkında bilgilendirme yapan öğrenciler, mutluluklarını ilk elden anlatma fırsatına sahip olmuştu. Projeleriyle Türk bilim insanlarından oluşan ekibe dâhil olarak Antarktika’da Bilim ve Keşif Üssü’ne gitme fırsatı bulan öğrenciler gurur verici yolculuklarına uğurlandı!


GENÇ BİLİM İNSANLARINDAN ENVER YÜCEL’E DUYGU YÜKLÜ MESAJ

Öğrenciler, tasarlamış oldukları giyilebilir teknolojik montlarıyla Antarktika’ya gitmeden önce Enver YÜCEL’e de duygu yüklü bir mesaj gönderdi. Öğrenciler; çantalarına Enver YÜCEL’in yazdığı “Hayatım Eğitim” adlı kitabı koyduğunu, “Bahçeşehir” logolarının da hep yanlarında olduğunu söyledi. “Bahçeşehirli” olmanın ayrıcalığı sayesinde bu fırsatı yakaladıklarını ifade eden öğrenciler; “Dünya Okulu”nun kendilerine kattığı değer, vizyon ve bilime sağlanan sonsuz destek adına Enver YÜCEL’e teşekkürlerini sundu.

GURUR VERİCİ BİR OLAY

Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Savaş Boyar öğrencileri ile gurur duyduklarını belirterek, "Öğrencilerimizi 631 proje içerisinde birinci olarak, projeleri ile Antarktika’ya yolcu ediyor olmamız bizleri mutlu etti. Bu hem öğrencilerimiz hem kurumumuz hem velilerimiz hem de ilimiz için gurur verici bir olay. Artık inovasyon ve proje odaklı çalışmalar çağındayız. Öğrencilerimizden beklentimiz çok fazla. Onlar dünya ile çalışan, konuşan ve yarışan dünya vatandaşı olacaklar. Bu projede emeği geçen herkese kendim ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Diliyorum ki, bu başarılı çalışmaları ilerleyen süreçte de artarak devam edecektir’’ şeklinde konuştu.

ÜRETMEYE İNANAN GENÇLER

Havaalanında konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Okul Müdürü Ünal Durmuş ise şunları söyledi: "Öğrencilerimizi Türk Bilim insanları ile birlikte Antarktika’ya yolcu ediyor olmak bizim için hiçbir şekilde maddi açıdan ölçülemez bir gururdur. Bu gururu bizlere yaşatan öğrenci, öğretmen ve tüm ekibimize teşekkür ediyorum. Kurumumuz olarak tüm olanaklarımızı sunarak onlara bu yolda ışık olmaya çalıştık. Biz biliyoruz ve inanıyoruz ki geleceğimiz bilimdedir. Bizim öğrencilerimiz de bilime, araştırmaya ve üretmeye inanan gençlerdir’’ diye konuştu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Topsakal'dan SBB Başkanı Halit Doğan'a hayırlı olsun ziyareti MHP Genel Başkan Yardımcısı İlyas Topsakal'dan SBB Başkanı Halit Doğan'a hayırlı olsun ziyareti


Bahçeşehir Koleji'nden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: "İçimizi ısıtan ve Asya’dan Antarktika’ya uzanan bu serüvenin başkahramanı olan genç bilim insanlarına üstün başarıları için teşekkür ediyor ve oradaki çalışmalarında başarılar diliyoruz."

NEJLA KAYA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.