“Bazı Çocuklar Vardır, Onlar Büyüdükçe Ülke Büyür” felsefesiyle bilim, sanat ve spor alanında ülke çapında başarılara imza atarak adından söz ettiren Bahçeşehir Koleji Atakum Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri başarılarına bir yenisini daha ekled. Öğrenciler , tasarlamış oldukları Havasız Arazi Tekeri (HAT)  ile her yıl Amerika’da düzenlenen dünyanın en büyük mühendislik ve bilim fuarı olan Regeneron ISEF yarışmasında ülkemizi temsil edecekler. 

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ OLMUŞLARDI

3E Proje Takımı’nın üyeleri olan Eyüp Alper Saygılı ve Eyüp Tarık Engin’in geliştirdiği “HAT Tekeri”, TÜBİTAK 2024 yarışmasında Karadeniz Bölgesi’nde birinci olduktan sonra Türkiye finallerine katılmaya hak kazanmıştı. Final yarışmasında ise HAT Tekeri Teknolojik Tasarım dalında Türkiye üçüncülüğüne layık görülmüştü.

PROJEYİ TANITTILAR

HAT Tekeri’nin tasarımını yapan öğrenciler projeyi şöyle tanıtmışlardı:

“HAT Tekeri, havasız ve çok kollu yapıya sahip bir tekerdir. Havasız olması, normal tekerlere göre daha yüksek hasar toleransı göstermesini sağlar. Ayrıca kolları, tekerin içindeki yaylı mekanizma sayesinde arabanın tekerleği döndürmek için kullandığı akstan gelen güç ile kapatılıp açılabilir. Kolları tamamen açıkken, engelleri kolları arasına alarak normal tekerlere göre daha yüksek bir engel aşma kabiliyeti gösterir. Ancak bu durumda teker tam daire şekline sahip olmadığından maksimum hızdan taviz verir. Kolları tamamen kapatıldığında ise engel aşma kabiliyeti azalacaktır ancak maksimum hızı artacaktır. Kolların açıklığının istenilen açıda ayarlanabilmesi, operatörün tekerler değiştirilmeden sürüş arazisine göre hız ve engel aşma kabiliyeti arasında seçim yapabilmesini sağlar.

Ayrıca klasik tekerlerde lastiğin içinde bulunan havanın gördüğü darbe emme görevini, HAT Tekeri’nde içindeki mekanizmada yerleşik olarak bulunan yaylar üstlenir.Bunların yanında teker göbeğinde bulunan ve akstan gelen gücün tekeri döndürmeye mi yoksa kolları açmaya mı kullanılacağını seçen sistem, bu işlevinin yanında arazi araçlarında çokça kullanılan “locking hub” görevini de yerine getirebilmektedir. Bu sistem sayesinde 4x4 bir araba istenildiği zaman 4x2 haline dönüştürülebilmektedir.

HAT Tekeri, fiyat bakımından profesyonel arazi tekerlerinden çok da farklı olmayacak şekilde tasarlandı. HAT Tekeri’nin çoğunlukla kompozit malzemelerden, ABS plastikten ve paslanmaz çelikten üretilmesi planlanmıştır."

'GECELERİNİ GÜNDÜZLERİNE KATTILAR'

Türkiye'de düzenlenen TÜBİTAK ve TEKNOFEST yarışmalarında para ve başarı ödülü kazanan genç tasarımcılar ayrıca, üniversite sınavı için de ek puan almaya hak kazandı. Bu başarıyla yetinmeyen öğrenciler, ABD’de düzenlenen dünyanın en büyük yarışması olma özelliği taşıyan  Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik yarışmasında ülkemizi temsil etmeye hak kazandılar.

Proje danışmanı olan Atakum Fen ve Teknoloji Lisesi Biyoloji Öğretmeni Deniz Şen:

“Öğrencilerim gecelerini gündüzlerine katarak çalıştılar ve sonunda Türkiye’de gurur verici başarı elde ettiler. Aynı başarıyı ISEF’te de göstereceklerine inancım sonsuz. Kendilerine ABD’DE başarılar diliyorum" dedi. 

'GURURLU VE MUTLUYUZ'

Okul Müdürü Ünal Durmuş ise büyük bir gurur yaşadıklarını ifade etti ve şunları söyledi:

Samsun’da bugüne kadar görülmemiş başarılara imza atan okulumuz bu üstün başarılarına bir yenisini daha ekledi. Öncelikle gururlu ve mutluyuz. Bizler Bahçeşehir Koleji Atakum Fen ve Teknoloji Lisesi olarak bilginin ışığını kendine yol edinmiş, dünya insanlarını yetiştirmeyi hedefleyen bir eğitim kurumuyuz. Çalışmalarımızı bu felsefe doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Bunu da göstermiş olduğumuz başarılarla ispatlıyoruz. Göğsümüzü kabartan 'Havasız Arazi Tekeri Projesi' nin mimarları olan, öğrencilerimiz Eyüp Alper Saygılı ve Eyüp Tarık Engin’i ve proje danışman öğretmenimizi bir kez daha tebrik ediyorum.” 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.